Sfintele Taine

0
153

sf masluÎntru moartea Lui toți am murit și întru învierea Lui toți am înviat. Iar părtaș la aceste bunuri fiecare se face în Sfântul Botez, unde moare pentru viața aceasta și înviază pentru cealaltă… (III, 535)

Sunteți încă bolnav. Să vă mântuiască Domnul! Este foarte bine că ați hotărât să rugați preoții să vă facă Maslu. Taina aceasta pentru creștini trebuie să fie singurul mijloc de vindecare în privința bolilor… (V, 881)

Tainele – Domnul le-a instituit… Și aici nu are rost să mai filozofăm. Despre condițiile mântuirii îmi spuneți: Apostolul Pavel a zis: Crede în Domnul și te vei mântui (Rom. 10, 9). Ce înseamnă să crezi în Domnul? Să te lepezi de închinarea la idoli și să primești credința creștină, prin urmare, tot ceea ce conține creștinismul: și credința, și poruncile, și Tainele, și toate rânduielile. (IV, 943)

Despre Maslu, preotul v-a vorbit drept… Cel muribund nu are nevoie atât de Maslu, cât de spovedanie și împărtășanie. Maslul i se face bolnavului care își așteaptă însănătoșirea. El nu este urare de rămas bun pentru cel ce pleacă în lumea cealaltă, ci este mijloc de vindecare pentru cel ce rămâne în viața aceasta ca să trăiască în pocăință. (VIII, 1329)

Maslul, după intențiile Bisericii, este Taina tămăduitoare care redă sănătatea; nu este pregătire pentru moarte. (IX, 216)

„Sfaturi înțelepte” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here