Sărbătoarea zilei – Pomenirea Sfinților de minuni făcători și fără de arginți doctori Cosma și Damian

0
66

Sfinții Cosma și DamianAcești Sfinți erau din Asia, din părțile Ciliciei, din tată păgân și din maică creștină, al cărei nume era Teodota, spre deosebire de Sfinții Cosma și Damian, care se trăgeau din Roma și care se prăznuiesc ca Mucenici, în fiecare an, la 1 iulie.

Deci, rămânând mama lor văduvă căuta să placă lui Dumnezeu cu viața ei cinstită. Așa învăța și pe fii ei, hrănindu-i cu bună învățătură, în credința lui Hristos și povățuindu-i spre toată fapta bună.

Și la unele școli înalte i-a trimis pentru a se desăvărși în iscusință. În acest chip au ajuns tinerii nu numai adânc cunoscători în meșteșugul doctoricesc, ci au primit de la Dumnezeu și darul de a tămădui orice suferință sufletească și trupească, folosind atât oamenilor, cât și dobitoacelor. Iar ceea ce uimea pe toți era împotrivirea lor de a primi vreo răsplătire pentru osteneala lor cu cei bolnavi. Ei nu tămăduiau pentru plată sau să adune bogății, ci ca să-și dovedească dragostea lor față de Dumnezeu și față de semeni, după porunca lui Hristos: ”În dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10,8).

Singura lor plată era ca cel tămăduit să creadă în Hristos, de la care îi venea tămăduirea. Pentru această purtare a lor, Sfinții Cosma și Damian au fost numiți de cei credincioși ”doctori fără de plată” sau ”doctori fără de arginți”.

Deci, astfel petrecându-și viața lor, cu pace și în dreaptă credință, s-au săvârșit. Și sunt pomeniți în Biserică în fiecare an. Ei sunt niște calzi folositori și doctori apărători ai sufletelor și ai trupurilor noastre.

Sursa: Proloagele, vol. 1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here