Aveți probleme cu sforăitul?

0
228

sforaitDacă în familia dumneavoastră sunteţi cel care sforăie, atunci este foarte probabil să fiţi cel care are parte de cel mai mult somn. Pentru binele celor care trăiesc alături de dumneavoastră şi al armoniei din casă, arătaţi partenerului/partenerei dumneavoastră sfaturile din caseta „Ghid de autoapărare împotriva sforăitului”. Încercaţi următoarele măsuri preventive. Schimbarea poziţiei în care dormiţi ar putea fi tot ceea ce este nevoie să faceţi, dar pentru multe persoane un proiect de amploare – adică pierderea în greutate – reprezintă de obicei adevărata rezolvare pentru asigurarea nopţilor tăcute.

Ce este în neregulă

Atunci când sforăiţi, structurile din gura şi gâtul dumneavoastră – limba, vălul palatin şi uvula – vibrează cu amigdalele şi epiglota. Există mai multe posibile cauze. Este mult mai probabil ca persoanele supraponderale să sforăie, iar specialiştii cred că acest lucru se întâmplă pentru că ţesutul adipos suplimentar apasă pe căile aeriene. Consumul de alcool înainte de somn este un alt factor: el face ca muşchii gâtului să se relaxeze şi ţesuturile să fie mai libere. Iar atunci când sunteţi răcit sau când aveţi o reacţie alergică este mult mai probabil să sforăiţi pentru că ţesutul inflamat şi adaosul de mucus interferează cu respiraţia.

Aşezaţi-vă într-o poziţie potrivită

-Cumpăraţi câteva perne în plus şi în loc să staţi întins drept pe spate, ridicaţi-vă puţin. Astfel, veţi împiedica ţesuturile din gât să apese direct pe căile aeriene.

-Ridicaţi puţin capul patului. O modalitate uşoară de-a face acest lucru este să puneţi mai multe scânduri sub picioarele de pe acea parte a patului. De asemenea, potrivite ar fi şi câteva cărţi vechi de telefon sub fiecare picior.

-Dormiţi pe o parte. Bineînţeles, nu există nicio garanţie că veţi rămâne în această poziţie, dar cel puţin începeţi de acolo adormind cu o pernă în braţe. Există un motiv foarte bun pentru a nu dormi pe spate: dacă staţi pe spate cât dormiţi, limba şi vălul palatin stau pe partea din spate a gâtului, blocând trecerea aerului.

-Dacă îmbrăţişarea pernei nu este suficientă, puteţi aborda problema folosind o minge de tenis. Coaseţi un mic buzunar pe partea din spate a bluzei de pijama şi puneţi în el mingea de tenis. Atunci când, în somn, vă veţi rostogoli pe spate, mingea de tenis vă va de -ranja, facându-vă să vă întoarceţi înapoi pe o parte.

Deblocaţi nasul

-În cazul în care congestia nazală este cea care vă face să sforăiţi, încercaţi un medicament antihistaminic sau decongestionant îna inte de a merge la culcare. Dar utilizaţi-le doar ca măsuri temporare dacă suspectaţi că de vină este de fapt o răceală sau o alergie. Folosirea oricăruia timp îndelungat poate crea probleme.

-Ţineţi-vă nasul deschis folosind leucoplast nazal, care poate cumpărat din farmacii. Acesta s-ar putea să arate ciudat, dar cine priveşte? Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj şi prindeţi unul dintre leucoplaste pe o parte a nasului înainte de a adormi. El funcţionează prin ridicarea şi deschiderea nărilor cu scopul de a îmbunătăţi respiraţia.

-Faceţi o gargară cu apă de gură cu mentă pentru a micşora mucoasa nasului şi a gâtului. Acest lucru este folositor în mod special dacă sforăitul este un lucru temporar provocat de o răceală sau o alergic. Pentru a face această gargară, adăugaţi o picătură de ulei de mentă la un pahar de apă rece. (Dar faceţi doar gargară – nu înghiţiţi!)

Fruntea sus

-Poate părea ciudat, dar unele persoane au folosit gulere ortopedice – din acelea pe care le poartă cei cu probleme la gât – pentru a se opri din sforăit. Acest lucru funcţionează prin ţinerea gâtului întins şi menţinerea căilor aeriene deschise. Nu trebuie să folosiţi însă o proteză de plastic. O proteză din spumă, care poate fi cumpărată de la farmacii sau magazinele de produse medicale, este mult mai puţin deranjantă şi va funcţiona la fel de bine (s-ar putea să fie nevoie să fie comandată).

Faceţi faţă alergiilor

-Pentru a vă desfunda nasul, reduceţi alergenii din dormitor (praf, mătreaţă de animale, mucegai), dând cu aspiratorul pe podele şi perdele. Schimbaţi frecvent aşternuturile şi feţele de pernă (vezi Alergii, pagina 32).

-Dacă sforăitul este pentru dumneavoastră o problemă sezonieră -şi ştiţi că sunteţi alergic la polen – încercaţi ceai de urzică. Specialiştii în plante îl recomandă pentru calmarea inflamaţiilor provocate de alergiile la polen. Pentru a prepara ceaiul, turnaţi o cană de apă fiartă peste o linguriţă de frunze uscate de urzică (pot fi achiziţionate de la magazinele de produse naturiste). Acoperiţi cana şi lăsaţi-o să stea timp de cinci minute. Strecuraţi şi beţi până la trei căni pe zi, o cană chiar înainte de a merge la culcare.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Sforăitul excesiv, tare, poate semnala apneea în somn, o afecţiune potenţial periculoasă care necesită tratament. Contactaţi-vă doctorul dacă sforăiţi foarte tare şi vă opriţi din respirat pentru perioade scurte în timpul somnului. Ar trebui să vă informaţi medicul şi dacă se întâmplă să vă treziţi că nu mai puteţi respira, dacă vă treziţi cu durere de cap, sau dacă în timpul zilei sunteţi somnoros. Apneea în somn poate reduce nivelul de oxigen din sânge, ducând la hipertensiune arterială şi hipertrofie cardiacă. Pe lângă modificările stilului de viaţă (pierderea în greutate sau schimbarea poziţiei de somn), unii medici recomandă câteodată să folosiţi noaptea un dispozitiv pentru presiune pozitivă permanentă a pasajului aerian. Chirurgia reprezintă, de asemenea, o alternativă.

Aveţi grijă ce mâncaţi, ce beţi şi ce inhalaţi

-Nu mâncaţi ceva greu sau nu consumaţi alcool cu mai puţin de trei ore înainte de somn. Ambele pot face ca muşchii gâtului să se relaxeze mai mult decât normal.

-Pierderea în greutate poate reduce sforăitul prin micşorarea constricţiei exercitate asupra căilor aeriene superioare.

-Renunţaţi la fumat. Fumul de tutun irită mucoasele, aşa că gâtul se umflă, micşorând diametrul căilor aeriene. Fumătorii au, de asemenea, mai multe probleme cu congestia nazală.

-Dacă luaţi în mod regulat orice tip de medicament, discutaţi cu medicul dumneavoastră în legătură cu ce alternative aveţi. Unele medicamente pot să agraveze sforăitul, inclusiv somniferele şi sedativele.

-Aerul uscat poate să contribuie la sforăit. Există multe căi de a purta această bătălie cu aerul uscat. Un umidificator în dormitor poate să menţină umiditatea necesară a aerului; asiguraţi-vă doar că îl curăţaţi în mod regulat, urmând instrucţiunile producătorului. O altă tactică este să inspiraţi abur. Chiar înainte de culcare, umpleţi un castron cu apă foarte caldă, puneţi un prosop peste cap, aplecaţi-vă peste castron şi inspiraţi aerul cald pe nas timp de câteva minute.

Ghid de autoapărare împotriva sforăitului

Dacă cineva cu care dormiţi în casă sforăie, somnul nocturn s-ar putea să vă afecteze relaţia. Dar ţineţi minte, şi alte persoane au reuşit să facă faţă acestei probleme. Aşa că înainte să vă daţi bătut, luaţi în considerare următoarele metode practice de a face faţă acestei probleme.

-Cumpăraţi-vă o pereche de dopuri de urechi. Sunt extrem de ieftine şi destul de confortabile, odată ce vă obişnuiţi cu ele.

-Un dispozitiv de zgomot alb poate să facă nopţile alături de o persoană care sforăie mai uşor de suportat. Aceste dispozitive electronice produc un sunet constant care acoperă alte sunete.

-Mergeţi la culcare înaintea partenerului care sforăie. Atunci, cel puţin dormiţi deja şi aţi putut să vă odihniţi puţin în momentul în care începe să sforăie. Unele persoane care au ajuns să se obişnuiască dorm liniştite pe tot parcursul „concertului” oferit noaptea de cineva care sforăie.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here