Sherlock Holmes intră în domeniul public american

0
77

Sherlock Holmes a intrat în domeniul public în SUA și poate fi utilizat de creatori fără ca aceștia să mai plătească drepturi de autor moștenitorilor scriitorului britanic Arthur Conan Doyle, a decis justiția americană.

SherlockPotrivit AFP, un judecător din Illinois a hotărât în această săptămână că personajul celebrului detectiv, ca și cel al prietenului său Watson și cel al infamului Moroarty, să nu mai fie acoperite de drepturile de autor, existente însă în continuare în SUA pentru 10 nuvele publicate după 1023.

Judecătorul Ruben Castillo a estimat că doar „elementele de istorie” ale acestor 10 nuvele sunt protejate în continuare, dar tot restul este „liber de drepturi”.

Moștenitorii scriitorului britanic estimează, dimpotrivă, că acest copyright se aplică personajelor, ca și povestirilor.

Cazul a fost adus în fața justiției de Leslie Klinger, un editor care dorea să publice o antologie a nuvelelor originale inspirate de detectiv, dar se lovea de amenințările moștenitorilor lui Conan Doyle că îi vor interzice apariția dacă nu le va plăti drepturile.

Detectivul, care și-a păstrat popularitatea de la intrarea sa în lumea literară în 1887, triumfă în ultimii ani în special în cinematografie, fiind încarnat de Robert Dowey Jr. și în seriale de televiziune difuzate de BBC și de CBS.

„Sherlock Holmes aparține lumii”, și-a exprimat satisfacția Leslie Klinger într-un comunicat publicat vineri pe site-ul său „Eliberați-l pe Sherlock !”. „Oamenii vor să-i sărbătorească pe Holmes și pe Watson. Ei pot s-o facă acum fără să se teamă că vor fi împiedicați de moștenitorii lui Conan Doyle”.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here