Curtea Supremă de Justiție americană: Sherlock Holmes face parte din domeniul public

0
113

Sherlock HolmesCurtea Supremă de Justiție din SUA a respins luni un recurs al moștenitorilor scriitorului Arthur Conan Doyle (1859-1930). Acesta este autor al aventurilor celebrului Sherlock Holmes, într-un dosar de proprietate intelectuală, informează AFP.

Prin refuzul de a prelua cazul, Curtea Supremă trimite la o hotărâre anterioară; se considerase că majoritatea lucrărilor autorului scoțian fac parte în SUA din domeniul public. Acest lucru înseamnă că pot fi publicare fără acordul rudelor şi fără a mai fi plătite drepturi de autor.

O curte de apel federală îl autorizase în luna iunie pe scriitorul și editorul american Leslie Klinger să publice, fără a plăti drepturi de autor moștenitorilor lui Conan Doyle, o carte ale cărei personaje se inspirau din cele ale scriitorului scoțian . Instanța considera că aceste personaje au fost create de Conan Doyle înainte de anul 1923. Prin urmare, ele fac deja parte din domeniul public.

Personajele Sherlock Holmes și Dr. Watson au apărut pentru prima dată în 1887 de sub pana lui Conan Doyle. Au fost patru romane și 56 de povestiri publicate în Statele Unite până în 1927.

Dar cele mai recente zece nuvele ale lui Conan Doyle, publicate între anii 1923 și 1927, rămân sub incidența legii drepturilor de autor până la 31 decembrie 2022.

Moștenitorii lui Sir Arthur Conan Doyle au considerat că, dimpotrivă, cartea lui Klinger a împrumutat elemente din cele zece lucrări și, din acest motiv, scriitorul ar fi fost obligat să plătească drepturi de autor, încheie AFP, preluat de Agerpres.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here