Și totuși, circulă!

0
33

Și totuși, circulă!

Copernic al corpului omenesc

Medicul şi fiziologul englez William Harvey este cel care descoperă că sângele circulă. Nimic mai firesc? Şi totuşi, stabilirea acestui fapt a avut nevoie de un timp îndelungat şi a fost foarte greu acceptat. Înainte, se credea că sângele, produs de ficat, circula într-un singur sens, către organe, unde era consumat.

Primul model anatomic care demonstrează circulația sângelui.

O descoperire care circulă

Celule sangvine umane

Harvey publică, în 1628, un Studiu anatomic asupra mişcărilor inimii şi ale sângelui la animale. Teoria sa se bazează nu doar pe observaţii, ci şi pe experimente. Este unul dintre primii care au introdus abordarea cantitativă în cercetările fiziologice, măsurând volumul de sânge conţinut în inimă sau frecvenţa bătăilor acesteia. În ciuda opoziţiei multor medici, primeşte numeroase semne de susţinere, mai ales din Franţa, din partea lui Ludovic al XlV-lea în persoană, care îl însărcinează pe tânărul chirurg Pierre Dionis să predea descoperirea lui Harvey în Grădina Regelui, încă din 1672.

Revanșă pe scenă

Molière, care făcea parte dintre susţinătorii francezi ai tezei lui Harvey, i-a adus un omagiu subtil omului de ştiinţă englez. În Bolnavul închipuit (1673), doctorul Diafoirus, personificare a medicului ridicol, îi declară tatălui tinerei pe care vrea să o ia de soţie: „Am susţinut, împotriva circulatorilor, o teză pe care, cu voia dumneavoastră, domnule, îndrăznesc să o prezint domnişoarei ca un omagiu pe care i-l datorez din primele roade ale minţii mele”. Denumirea de „circulator” era folosită de adversarii lui Harvey cu dublu sens: în latină, circulator înseamnă şi „şarlatan”.

Un minut

Este timpul necesar unei celule sangvine pentru a parcurge corpul omenesc.

Contractarea sau dilatarea vaselor sangvine sau vasomotricitatea asigură modularea debitului sângelui în organe, în funcţie de nevoi. Această reglare, nervoasă şi hormonală totodată, are loc în două moduri: prin vasoconstricţie, reducerea diametrului vaselor, sau prin vasodilataţie, mărirea acestuia.

Circulaţie proastă

Picioare grele și umflate, furnicături, edeme.
Care sunt cauzele acestor probleme de circulaţie? Valvele vasculare, un fel de supape care împiedică refluxul sângelui în vase, pot slăbi şi antrena stagnarea sângelui în organe sau „staza”, dar şi edeme, atunci când apa conţinută în sânge se infiltrează în ţesuturi. Slăbirea peretelui venos poate provoca varice, iar întărirea arterelor (ateroscleroza) cauzează probleme mai grave (infarct, AVC). În final, compoziţia sângelui poate avea repercusiuni asupra circulaţiei, până la tromboză, atunci când un cheag obstrucţionează un vas de sânge.

Traiectoria sângelui

Celule sangvine

Schema circulaţiei propusă de Harvey coincide, în mare parte, cu cea predată în zilele noastre. Propulsat prin ventriculul stâng, sângele arterial, bogat în oxigen, este distribuit în tot organismul. După ce alimentează organele, sângele venos, mai puţin oxigenat, se întoarce în auriculul drept. De aici trece în ventriculul drept, de unde este trimis spre plămâni pentru a fi reoxigenat şi se întoarce în inimă prin auriculul stâng.

Furnicături în picioare!

De ce simţim „furnicături” în membre?

Acestea apar când circulaţia sângelui este întreruptă. Nervii senzitivi nu mai sunt alimentaţi cu oxigen şi nu mai trimit niciun semnal la creier. De aceea nu ne mai simţim, la propriu, braţul sau piciorul. Când îl mişcăm, sângele circulă din nou şi atunci celulele nervoase asfixiate trimit semnale la creier. Acesta fiind copleşit de fluxul masiv de informaţii, simţim furnicăturile respective, care semnalează, de fapt, că nervii au fost privaţi de oxigen…

Inegali în fața circulației?

Femeile sunt mai sensibile decât bărbaţii la problemele circulatorii? Hormonii feminini, precum progesteronul, tind să favorizeze aceste afecţiuni (edeme, retenţia apei, picioare umflate), dar predispoziţia creşte cel mai mult în timpul sarcinii.

 

Alte articole puteți găsi și aici.

Zapping prin științe, Ivan Kiriow și Léa Milsent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here