Sibiu: Muzeul Național Brukenthal va fi dotat cu un GPS cultural pentru vizitatori

0
72

BrukenthalVizitatorii Muzeului Național Brukenthal de la Sibiu vor avea la dispoziție un GPS cultural pentru a-i ghida, o aplicație pentru telefoanele inteligente, mulțumită unui proiect european, numit i-locate, a precizat luni, pentru AGERPRES, Anamaria Tudorie, responsabil Marketing și Comunicare al muzeului.

“Nu mai există niciun alt muzeu din România, doar Brukenthalul va fi partener în cadrul Proiectului european i-locate. Aplicația va fi funcțională din 2016, pentru vizitatori, în anumite locații, la Palat, doar pentru câteva expoziții și la Muzeul de Istorie, pentru tezaur”, a declarat Anamaria Tudorie.

Practic, acest GPS cultural îi va ajuta pe vizitatori să se descurce mai ușor în interiorul Muzeului Național Brukenthal, fără să ceară neapărat ajutorul unui ghid specializat. Această aplicație pentru telefoane nu va înlocui însă audio-ghidurile sau ghizii specializați ai muzeului.

“Spre exemplu, aplicația de pe telefon poate să spună: “ca să ajungeți în saloanele baroc, prima ușă la stânga”. Când veți ajunge acolo, veți avea câteva informații despre expoziție, însă aplicația nu va înlocui audio-ghidul”, a explicat Anamaria Tudorie.

Noua aplicație va fi testată încă de anul viitor, însă va fi disponibilă pentru turiști abia peste doi ani.

Proiectul european i-locate înseamnă localizare în interior și exterior a persoanelor și echipamentelor, cu ajutorul datelor publice. “i-locate” este acronimul pentru “Indoor/outdoor location and Asset Management Through Open gEodata”, iar obiectivul proiectului este de a simplifica viața utilizatorilor, ajutându-i să navigheze în interiorul clădirilor, folosindu-se de telefoane mobile, pentru a ajunge la destinația finală (spre exemplu într-o instituție publică, o clinică, un muzeu sau un spațiu comercial), furnizând ulterior și alte informații disponibile despre locație.

“i-locate” permite, totodată, localizarea obiectelor sau a echipamentului portabil în spațiile interioare cu scopul de a simplifica managementul și mentenanța lor.

Acest proiect european, în care sunt implicate pe lângă Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și alte instituții publice și firme din România, a demarat în acest an, conform unui comunicat remis luni, AGERPRES.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here