Simfonia a III-a de Enescu va răsuna pentru prima dată în Londra

0
118
EnescuMarile orchestre ale lumii îşi anunţă concertele programate cu mult timp înainte decât suntem noi obişnuiţi aici, acasă. Bunăoară, London Philharmonic Orchestra are agenda afişată până în mai 2015.

Datorită acestui fapt am aflat că acest prestigios ansamblu are în repertoriu şi o lucrare a marelui compozitor George Enescu: Simfonia nr. 3 în Do Major pentru orchestră şi cor, Op. 21, pe care o va interpretată la 7 februarie 2015, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Concertul va avea loc pe scena Royal Festival Hall din marele complex Southbank Centre din capitala Angliei şi a Regatului Unit. Simfonia enesciană va răsuna în partea a doua a concertului; în prima parte sunt programate două lucrări de Rahmaninov.

Potrivit echipei de comunicare a Festivalului “George Enescu”, este pentru prima dată când această lucrare, scrisă de marele compozitor român în 1916-1918, va fi interpretată pe o scenă londoneză.

Dar London Philharmonic Orchestra a adus Simfonia a III-a (lucrare reprezentativă pentru stilul de maturitate al compozitorului) în faţa publicului bucureştean, în septembrie 2013, la Festivalul Enescu. Spectacolul l-a avur la pupitru bineînţeles pe celebrul Vladimir Jurowski. El se afla în topul 50 al celor mai bine cotaţi dirijori ai lumii.

Pe site-ul London Philharmonic Orchestra, Simfonia enesciană este prezentată drept o compoziţie “plină de intensitate emoţională, eroică şi triumfală, inspirată de angoasele Primului Război Mondial”.

Contează enorm pentru cultura română faptul că marele ansamblu londonez cântă Enescu pe scena proprie şi nu numai la Bucureşti. Acest lucru înseamnă că marele muzician este din ce în ce mai înţeles şi mai abordabil de artiştii englezi. Desigur, se datorează acestui dirijor de elită, născut la Moscova (1972) într-o familie de muzicieni, şcolit în Rusia şi în Germania şi colaborând apoi cu instituţii prestigioase din lume.

El a devenit, în 2007, dirijorul principal al London Philharmonic Orchestra. Amprenta sa a fost remarcată de criticii de specialitate. Publicaţia The Telegraph scria că sub bagheta lui Jurowski orchestra a devenit ca un instrument rafinat.
Important de menţionat că Jurowski s-a ataşat de muzica lui Enescu, precum mărturisea. El a fost nu doar o dată la Bucureşti…
Sursa: jurnalul.ro

Jurnal Spiritual

Mai multa muzica: http://radio-online.ro/home

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here