Sindromul tunelului carpian

0
399

tunel carpian 1 Ultima dată când aţi avut nevoie de un bilet de învoire pe motiv medical de la medicul dumneavoastră probabil aveaţi o infecţie care vă făcea să nu vă simţiţi prea bine. De data aceasta, nici măcar nu trebuie să vă simţiţi rău. Dar dacă suferiţi de sindromul de tunel carpian (STC), s-ar putea să aveţi aveţi nevoie de o perioadă de scutire de muncă pentru că trebuie să evitaţi orice activitate care a determinat inflamarea tendoanelor din interiorul tunelului carpian. Odată ce aţi obţinut permisiunea să oferiţi o pauză încheieturii, puteţi să folosiţi aţele, suplimente şi exerciţii pentru a ajuta tendoanele să se recupereze. Dar pe măsură ce reveniţi la activităţile normale, luaţi unele măsuri preventive şi continuaţi cu exerciţiile de întărire.

Ce este în neregulă

în interiorul încheieturii mâinii este un mic tunel denumit tunel carpian. Prin acest tunel trec nouă tendoane, care mişcă degetele, împreună cu nervul median. Aceste tendoane pot să se inflameze şi să se umfle, compresând nervul. O cauză foarte întâlnită este reprezentată de mişcările repetitive ale mâinii, dar alţi factori care pot declanşa sindromul includ sarcina, anticoncepţionalele orale, poliartrita reumatoidă, hipotiroidismul, diabetul şi obezitatea. Cele mai comune simptome sunt furnicăturile şi înţepăturile; altele includ senzaţia de amorţeală a degetelor, durere la nivelul încheieturii mâinii şi antebraţului, slăbiciunea mâinii şi durere la nivelul gâtului şi umerilor.

Faceţi fată durerii

– Pentru a calma rapid durerea şi inflamaţia, folosiţi un pachet cu gheaţă; lăsaţi să acţioneze timp de 10 minute. Repetaţi tratamentul o dată pe oră. Căldura poate, de asemenea, să amelioreze durerea prin relaxarea muşchilor. Inmuiaţi-vă mâinile şi încheieturile mâinilor în apă calda timp de 12-15 minute înainte de a merge la culcare în fiecare seară. Deoarece s-ar putea ca în urma tratamentului cu căldură presiunea din zonă să crească, nu faceţi acest tratament dacă vi se agravează simptomele.

– Aplicaţi de două ori pe zi pe încheietura mâinii un unguent care să conţină arnică. Acest remediu din plante, renumit pentru proprietăţile antiinflamatorii, ajută la ameliorarea durerilor. Aplicaţi o cantitate de unguent de mărimea unui bob de mazăre pe partea interioară a fiecărei încheieturi, apoi masaţi zona cu degetul mare de la cealaltă mână. Repetaţi în fiecare dimineaţă şi seară până când simptomele se estompează.

– Multe persoane descoperă că efectuarea de mişcări rapide în încheietură ajută la ameliorarea simptomelor, în special noaptea.

– Pe timpul nopţii purtaţi o atelă. In timp ce dormiţi, s-ar putea să vă îndoiţi mâinile şi încheieturile pe sub pernă, iar acest lucru pune presiune pe zonele dureroase. De fapt, persoanele cu STC sunt deseori trezite de durere. O atelă menţine degetele într-o poziţie neutră şi reduce presiunea aplicată asupra nervului median. Puteţi sa cumpă -raţi o atelă de la farmacii, dar este foarte important să aveţi măsura potrivită şi să vă asiguraţi că ştiţi cum să o poziţionaţi corect – de aceea, cereţi sfaturi de la farmacist.

Puteţi purta atela şi în timpul zilei, în special dacă faceţi activităţi ce implică multă mişcare a mâinilor.

Suplimente benefice

– Bromelaina, o enzimă derivată din ananas, digeră proteinele inflamatorii, astfel încât reduce inflamaţia din încheieturile dureroase. Pe lângă ameliorarea durerii, ar putea să vă ajute şi să vă vindecaţi mai repede. Potenţa acestei enzime este măsurată în UCL (unităţi de coagulare a laptelui). Căutaţi suplimente care să aibă cel puţin 2 000 UCL şi luaţi 1 000 mg de două ori pe zi în timpul unui episod de STC. Puteţi reduce la 500 mg de două ori pe zi odată ce simptomele încep să se amelioreze. Luaţi între mese. Dacă o luaţi în timpul mesei, atunci o mare parte din potenţa sa va fi irosită pe digerarea hranei.

– Sunătoarea, cunoscută cel mai bine pentru acţiunea sa antidepre-sivă, poate să ajute şi la repararea nervilor şi la reducerea durerii şi in-flamaţiei. Luaţi până la 250 mg de extract standardizat care conţine 0,3% hipericină, de trei ori pe zi.

– Luaţi o lingură de ulei din seminţe de in zilnic, şi acordaţi-i cel puţin două săptămâni să îşi facă efectul. Uleiul din seminţe de in este bogat în acizi graşi omega-3, care reduc inflamaţiile. Luaţi în timpul mesei pentru o absorbţie mai bună. Dacă nu vă deranjează, puteţi să-1 amestecaţi într-un pahar de suc de portocale sau adăugaţi-1 în salată.

-Curcumina este un component antiinflamator ce poate fi găsit în şofran. In medicina ayurvedică – originară din India – şofranul are o istorie veche ca medicament pentru durere şi inflamaţie. Dar condimentul de sine stătător nu are cu adevărat aceeaşi putere ca şi suplimentele. Căutaţi suplimente standardizate ce conţin 95% curcumina şi luaţi 300 mg de trei ori pe zi, în timpul mesei.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Cereţi sfatul medicului dacă simptomele vă afectează activităţile zilnice. în cazul în care STC nu este tratat, ar putea să intervină o scădere permanentă a forţei de prindere a mâinii şi durere semnificativă în antebraţ şi umăr. De asemenea, pentru că această afecţiune este asociată cu artrita, diabetul şi hipotiroidismul, un doctor ar trebui să vă evalueze pentru a se asigura că nu suferiţi pe lângă STC şi de una dintre aceste afecţiuni.

B de la beneficiu?

Vitamina B6 este probabil cel mai bine cunoscut supliment când vine vorba de tratarea sindromului de tunel carpian, dar este de asemenea unul ce ridică controverse. Mulţi experţi spun că funcţionează, dar alţii susţin contrariul. Pe lângă toate acestea, excesul de vitamină B6 (peste 50 mg pe zi) pentru perioade îndelungate de timp poate chiar provoca probleme nervoase.
Suplimentarea cu vitamina B6 ar putea fi de ajutor pentru că vitamina este importantă în menţinerea sănătăţii nervilor, şi ar putea accelera viteza impulsului nervos către mâini. Unii oameni susţin că STC este cauzat de fapt de o deficienţă de B6. Ceea ce ştim cu siguranţă este că unii oameni au nevoie de mai multă vitamină decât alţii şi că stresul măreşte necesarul pentru această vitamină.

Pentru a fi sigur, mâncaţi suficiente alimente care sunt bogate în această vitamină, cum ar fi piept de pui, cereale integrale, orez brun, somon, legume verzi şi gălbenuş de ou. Dacă încercaţi totuşi un supliment, luaţi până la 50 mg de vitamină pe zi, în mai multe doze până când simptomele se ameliorează. Dacă doriţi să continuaţi cu suplimentele, reduceţi doza zilnică la 10 mg.
Ştiaţi că?

Cu toate că STC nu este întotdeauna rezultatul suprautilizării articulaţiilor, el a ajuns în atenţia publicului larg odată cu răspândirea computerelor personale. Alte activităţi repetitive care pot cauza STC includ cântatul la pian, bătutul cuielor sau mulsul vacilor: muzicienii, tâmplarii şi lucrătorii din fermele de vaci sunt predispuşi la STC.

-încercaţi 300 mg de magneziu de două sau trei ori pe zi. Acest mineral este implicat în funcţii nervoase şi relaxare musculară. Un supliment ar putea fi de ajutor, în special dacă nu consumaţi multe alimente bogate în magneziu cum ar fi cerealele integrale, fructele olea -ginoase, legumele sau fructele de mare. Cea mai uşor absorbabilă formă este citratul de magneziu. Singurul efect secundar ar putea fi diareea. Dacă apare această problemă, reduceţi doza sau încercaţi glu-conatul de magneziu, care are un efect mai blând asupra intestinului.

Aveţi grijă cu tastatura

– Dacă petreceţi mult timp în faţa calculatorului, potriviţi-vă scaunul şi tastatura. Braţele ar trebui să fie îndoite la un unghi de 90° atunci când scrieţi la tastatură, astfel încât încheieturile mâinilor să fie paralele cu solul. Genunchii ar trebui să respecte regula de 90° de asemenea. Staţi cu spatele drept, astfel încât umerii să nu fie lăsaţi înspre înainte.

-Dacă tastatura poate fi coborâtă, aduceţi-o într-o poziţie în care să fie mai joasă decât încheietura mâinilor, astfel încât degetele să coboare pentru a se odihni pe taste.

– Apăsaţi tastele în loc să le loviţi. Cu cât aplicaţi mai puţină presiune, cu atât mai bine.

– Utilizaţi produse ergonomice oricând este posibil. Foarte folositor se va dovedi un suport pentru mâini ce poate fi achiziţionat din magazinele de echipamente.

– Achiziţionaţi o tastatură conturată sau divizată. Acestea sunt special concepute astfel încât mâinile să se odihnească într-o poziţie naturală în timp ce degetele pot apăsa foarte uşor pe taste (presiunea necesară pentru a acţiona o tastă este mai redusă decât la tastaturile normale). La tastaturile conturate, cele două părţi ale tastaturii sunt încastrate într-un cadru turnat ce are o zonă confortabilă pe care să se odihnească mâinile. La tastaturile divizate, fiecare parte este inde -pendentă, putând să fie setată la diferite unghiuri pentru confort maxim.

Ajutaţi-vă singur

Atunci când folosiţi un calculator sau faceţi orice slujbă ce implică mişcări repetitive ale mâinilor este esenţial să luaţi pauze regulate pentru a face exerciţii de întindere. încercaţi să luaţi o pauză de 15 minute la fiecare câteva ore. Ridicaţi-vă, relaxaţi-vă umerii şi scuturaţi-vă braţele pentru a relaxa încheieturile mâinilor şi a restaura circulaţia. Strângeţi pumnul la fiecare mână, menţineţi timp de câteva secunde, şi apoi deschideţi, separând degetele şi depărtându-le cât mai mult posibil. Repetaţi de patru ori.

Oricând este posibil, faceţi următoarele exerciţii:

– Întindeţi braţul stâng în faţa dumneavoastră şi îndoiţi spre în sus mana. Puneţi degetele de la mâna dreaptă în palma stângă şi trageţi uşor înapoi. Menţineţi până număraţi până la 10. Schimbaţi mâinile.
Extindeţi mâna stângă şi strângeţi pumnul. îndoiţi mâna dreaptă peste pumn şi trageţi uşor, ţinând până când număraţi până la 10. Schimbaţi mâinile.

– Extindeţi braţul stâng spre înainte cu palma în sus, apoi îndoiţi mâna în jos. Cu mâna dreaptă pe articulaţiile degetelor mâinii stângi trageţi uşor mâna spre dumneavoastră. Ţineţi până când număraţi până la 10. Schimbaţi mâinile.
Uşor, îndepărtaţi mai mult degetele, apoi apropiaţi-le, menţinând constantă rezistenţa faţă de elastic. Repetaţi de 10 ori.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here