Sindromul colonului iritabil

0
281

durereNu există leac pentru sindromul de colon iritabil (SCI), iar doctorii nu cunosc nici cauza care îl provoacă. Orice persoană care suferă de SCI îşi concepe propriul mod de a trăi cu această boală. Ideea de bază este să nu vă descurajaţi. Schimbările dietetice şi tacticile de management al stresului ar trebui să ofere îmbunătăţiri semnificative. Pentru mai multă eficienţă, combinaţi-le cu una dintre alternativele terapeutice de mai jos. Odată ce vă stabiliţi un sistem de a face faţă simptomelor acestei boli, viaţa ar trebui să devină mai uşoară.

 Eliminaţi stresul

-Pentru că stresul reprezintă unul dintre factorii cunoscuţi care poate declanşa un episod de recurenţă, învăţaţi să scurtcircuitaţi acest eveniment cu ajutorul anumitor tehnici: meditaţia, yoga, sau exerciţiile simple de respiraţie cum ar fi acesta. Staţi confortabil jos. Fixaţi-vă atenţia asupra aerului pe care îl inspiraţi şi îl expiraţi. Atunci când o problemă care vă deranjează sau care v-ar produce anxietate începe să vă apară în minte, reconcentraţi-vă asupra respiraţiei. Practicaţi acest exerciţiu zilnic. Apoi, oricând simţiţi că deveniţi tensionat sau stresat, folosiţi-l pentru a vă calma.

-Notaţi într-un jurnal simptomele SCI, notând ce agravează problema, ce simptome aţi avut şi cât de grave au fost crizele. In acest jurnal, notaţi orice eveniment stresant din timpul zilei. Dacă vedeţi mai multe simptome ale SCI, să zicem înainte de un zbor cu avionul, sau înainte de o şedinţă cu şeful, atunci mai mult ca sigur că există o legătură. Odată ce aţi identificat situaţia care pare să fi declanşat simptomele, apelaţi la unul dintre lucrurile de mai sus pentru a reuşi să treceţi peste ele.

 Fiți blând cu intestinele

 -Reduceţi la minimum cantitatea de mâncăruri prăjite, carne, ulei, maioneză, lactate grase şi orice mâncare grasă. Ele determină colonul să lucreze violent, fapt ce poate duce la diaree sau durere abdominală.

-Renunţaţi la mâncărurile picante; capsaicina din ardeii iuţi, de exemplu, determină spasme intestinale, care pot duce la apariţia diareii.

-Reduceţi cantitatea de cafea consumată. Poate înrăutăţi boala.

-Evitaţi mâncărurile cunoscute pentru că vă provoacă gaze, inclusiv varza, broccoli şi varza de Bruxelles.

Ce este în neregulă

În mod normal, hrana trece prin sistemul digestiv împinsă de contracţiile ca nişte valuri determinate de mişcările muşchilor intestinali. Dar dacă aveţi SCI, contracţiile sunt neregulate – rapide şi aleatorii, provocând diaree, sau lente şi slabe, cauzând constipaţie. Alte simptome includ durere abdominală şi flatulenţă. Cauzele exacte sunt necunoscute, dar medicii au descoperit că nivelurile ridicate de stres, ca şi anumite alimente, agravează SCI. La femei, există de două ori mai multe şanse să apară această boală.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă vedeţi sânge în scaun, dacă scădeţi în greutate fără să încercaţi acest lucru sau dacă simptomele de SCI sunt atât de severe încât nu puteţi să ieşiţi din casă. Ar trebui să mergeţi la medic dacă aveţi vârsta peste 50 de ani şi începeţi să aveţi simptome de SCI. Printre altele, medicul va verifica reţetele dumneavoastră pentru a vedea dacă modificări ale procesului digestiv pot fi corelate cu efectele secundare ale medicamentelor respective. Dacă este suspectată o intoleranţă digestivă, s-ar putea să fie nevoie să consultaţi un dietetician pentru sfaturi.

 -Nu mestecaţi gumă sau nu mâncaţi bomboane care conţin îndulcitori artificiali. Aceştia, inclusiv sorbitolul şi manitolul, au un efect laxativ pentru că sunt greu de digerat. Atunci când bacteriile din colon reuşesc într-un final să descompună aceşti carbohidraţi neabsorbiţi, aveţi gaze şi diaree.

Stopaţi fumatul. Nicotină contribuie la recidivarea SCI; de asemenea, atunci când fumaţi înghiţiţi aer, iar persoanele cu SCI sunt foarte sensibile la prezenţa de aer în sistemul digestiv.

Introduceţi mai multe fibre

Gândirea recentă în legătură cu fibrele şi SCI s-a schimbat. Se pare că fibrele, atât cele solubile, cât şi cele insolubile, pot determina la pacienţii cu SCI constipaţie, materii fecale tari şi tenesme, dar este foarte improbabil să-i ajute pe cei cu distensie abdominală, diaree sau flatu-lenţă şi pot agrava simptomele. Deci, luaţi în considerare următoarele sfaturi dacă principala problemă este constipaţia.

-Consumaţi suficiente fibre insolubile, care pot fi găsite în grâu integral şi alte cereale integrale, tărâţe, plante verzi, fasole şi leguminoase. Fibrele insolubile conferă volum fecalelor, care accelerează trecerea prin intestin.

-De asemenea, fibrele solubile favorizează funcţionarea mai eficientă a intestinului şi în plus scad şi colesterolul. Surse bune pentru acestea sunt fasolea, terciul de ovăz, şi unele fructe (de exemplu, merele, căpşunele şi grepfrutul).

-O metodă rapidă de a adăuga fibre în dieta dumneavoastră este să luaţi o doză zilnică de psyllium, principalul ingredient din suplimentele de fibre dietetice cum ar fi Metamucilul. Psyllium este sigur de luat pe termen lung, spre deosebire de laxativele chimice. Urmaţi in -strucţiunile de pe etichetă.

Dacă dieta dumneavoastră nu a conţinut prea multe fibre până acum, creşteţi treptat doza. Dacă adăugaţi prea multe fibre o daca, pot să apară flatulenţă şi balonare. începeţi cu 8 g de fibre pe zi – cam cât aţi obţine din două pere, şi apoi creşteţi cu 3-4 grame pe zi până când ajungeţi la 30 g.

-Beţi cel puţin şase până la opt pahare de apă pe zi pentru a menţine totul ud şi în funcţiune

Mâncaţi uşor, nu înfulecaţi

– Cel mai bine este să mâncaţi mese mai mici şi mai dese. Prea mult o dată poate suprastimula sistemul digestiv.

Este vorba de o intoleranţă la lactoză?

Multe persoane care cred că au sindrom de colon iritabil au de fapt intoleranţă la lactoză, o problemă în care organismul nu poate digera cum trebuie lactoză. O modalitate uşoară de autodiagnosticare este să beţi două pahare de 250 ml de lapte. În cazul în care aveţi intoleranţă, vor apărea crampe, gaze şi diaree. Dacă apar aceste simptome, veţi şti că este timpul să eliminaţi unele produse lactate – în special lapte – din dietă. Veţi constata că puteţi să mâncaţi iaurt şi unele brânzeturi tari, cum este brânză Cheddar.

-Dacă sunteţi foarte grăbit la masă, mâncaţi încet şi fiţi atent să mestecaţi complet. Cei care mănâncă repede înghit de obicei prea mult aer care provoacă flatulenţă.

 Mâncaţi iaurt

-Diareea poate face ca bacteriile benefice din intestin, care ajută la menţinerea sub control a bacteriilor „rele”, să fie eliminate la rândul lor. Atunci când suferiţi de SCI legat de diaree (şi nu aveţi intoleranţă la lactoză) mâncaţi mult iaurt bioactiv care conţine bacterii de genul Acidophilus. Sau luaţi suplimente probiotice. Doza obişnuită este de două capsule de trei ori pe zi pe stomacul gol.

 Menta şi ghimbirul

-În fiecare zi, beţi una sau două căni de ceai de mentă, care relaxează intestinele, reduce spasmele şi gazele intestinale. Cumpăraţi un ceai care conţine mentă adevărată, nu unul cu aromă de mentă. Sau luaţi capsule de ulei de mentă protejate enteric, ceea ce ne asigură că uleiul este eliberat în intestin şi nu în stomac. Luaţi 1-2 capsule de trei ori pe zi, între mese. (Atenţie! Evitaţi menta dacă aveţi arsuri retrosternale.)

-Beţi ceai calmant de ghimbir. Pentru cel mai proaspăt ceai, răzuiţi 1/2 linguriţă de rădăcină proaspătă de ghimbir într-o cană, apoi turnaţi apă fierbinte, lăsaţi să se infuzeze timp de 10 minute, strecuraţi şi beţi. Beţi patru până la şase căni pe zi.

Alungaţi prin exerciţii

-Oricând aveţi ocazia, faceţi cel puţin 30 de minute de exerciţii ne -competitive, cum ar fi mersul pe jos. Exerciţiile ajută la reducerea stresului, eliberarea endorfmelor care sunt calmantele naturale ale or -ganismului şi vă menţine corpul – inclusiv sistemul digestiv – în sta -re bună de funcţionare.

De evitat!

Dacă aveţi SCI, evitaţi folosirea medicamentelor care afectează obiceiurile intestinale – fie laxative pentru constipaţie, fie medicamente antidiareice. Acestea pot să vă facă să alternaţi perioadele de constipaţie cu cele de diaree.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here