Sindromul picioarelor neliniştite, afecţiunea care nu te lasă să dormi

0
106

Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare a sistemului nervos care afectează picioarele şi le face să se mişte necontrolat. De cele mai multe ori acest sindrom afectează somnul, fiind considerat o tulburare de somn.

sindromul picioarelor neliniștiteOamenii care suferă de sindromul picioarelor neliniștite (SPN) au senzaţii de disconfort în picioare, uneori chiar în braţe sau în alte părţi ale corpului, dar şi dorinţa de a le mişca tot timpul, pentru a scăpa de senzaţia ciudată. Această tulburare cauzează disconfort în picioare, ca mii de ace care înţeapă pielea, mâncărimi şi chiar „senzaţia că mii de insecte se târăsc pe picioare“, după cum descrie un pacient. Acest disconfort se resimte, în special, atunci când organismul este în stare de odihnă, adică atunci când stai jos sau întins pe pat, notează „WebMD“.

Afecţiunea a fost recunoscută încă de la începutul secolului XVII, dar a fost descrisă prima dată în 1945 de neurologul suedez Karl-Axel Ekbom, fiind cunoscută şi sub numele de „Sindrom Ekbom“.

Simptomele SPN

Severitatea simptomelor SPN variază de la moderat până la intolerabil. Simptomele vin şi trec, sunt mai severe sau mai blânde, însă sunt resimţite mai rău seara şi în timpul nopţii, şi mai puţin dimineaţa. Somnul este tulburat din cauza SNP, reducând semnificativ calitatea vieţii unei persoane.

Acest sindrom afectează ambele sexe, dar nu în aceeaşi măsură. Femeile par mai înclinate să aibă acest sindrom la orice vârstă, chiar de mici copii. Majoritatea celor care suferă de SPN sever sunt oamenii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

SPN este deseori diagnosticat greșit sau chiar trecut cu vederea, mai ales când simptomele lui sunt  intermitente şi blânde. Dar, diagnosticat corect, poate fi tratat cu succes.

Ce cauzează sindromul picioarelor neliniștite

Medicii nu sunt foarte siguri în legătură cu incidenţa acestui sindrom. Totuşi, se bănuieşte că şi genele joacă un rol. Aproape jumătate din americanii diagnosticaţi cu SPN au rude care suferă de acelaşi lucru.

Mai există şi alţi factori asociaţi cu dezvoltarea şi înrăutăţirea acestui sindrom. Unul dintre ele este o boală cronică, cum ar fi deficienţa de fier, boala Parkinson, diabetul sau neuropatia periferică (n.r. – boală neurologică prin care este afectată conexiunea sistemului nervos periferic cu creierul şi coloana vertebrală). Tratarea acestor boli cronice ameliorează şi simptomele SPN.

Altă cauză pentru sindromul picioarelor neliniștite poate fi medicamentoasă. Anumite tipuri de medicamente, inclusiv cele împotriva greţei, antipsihoticele, unele antidepresive şi cele împotriva răcelii şi alergiilor, conţin antihistaminice care pot înrăutăţi simptomele SPN.

Acest sindrom este întâlnit şi la gravide. Unele femei suferă de SPN în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru. De obicei, simptomele lor dispar într-o lună de la naştere.

Alţi factori declanşatori sau care înrăutăţesc simptomele acestei afecţiuni mai pot fi alcoolul în exces şi privarea de somn.

Diagnosticarea

Nu există niciun test care să ajute la diagnosticarea acestui sindrom. Totuşi, medicii se pot folosi de testele de sânge şi de alte examinări pentru a elimina posibilitatea existenţei altor boli. Diagnosticarea SPN se bazează pe simptomatologie şi pe răspunsul la întrebări despre istoricul familial al unor asemenea simptome, despre medicamentele luate, despre prezenţa altor simptome sau boli cronice – anamneză.

Sursa: Adevarul

Jurnal Spiritual

Vă invităm să citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here