Singurul autoportret al lui Leonardo da Vinci, în pericol. Oamenii de știință încearcă să-l salveze

0
143

pg-8-da-vinci-mc-misitiOamenii de ştiinţă încearcă să salveze o schiță în cretă în curs de degradare, considerată singurul autoportret existent al lui Leonardo da Vinci. Încă nu s-a decis încă ce modalitate de restaurare se va aplica, dar părerea unanimă a savanţilor este că fenomenul cunoscut sub numele de “îngălbenire” provoacă daune grave.

Potrivit The Independent, experţii din Italia și Polonia recurg la tehnici sofisticate de restaurare pentru a măsura cât de multă lumină este reflectată și absorbită de schița lui da Vinci.

“Acest fenomen este cunoscut sub numele de ‘îngălbenire’ și provoacă daune grave”, a explicat Joanna Lojewska, de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia.

Portretul se află într-un seif din Tor Biblioteca Regală dinino, unde se degradează treptat, pe măsură ce desenul în cretă de culoare roșie “se dizolvă” în hârtia de culoare galbenă în curs de îmbătrânire. 

Sursa: evz.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here