Singurul om de ştiinţă, menţionat de Schekman, a fost un român!

0
151

george paladeÎntru-un prim interviu acordat site-ului comitetului Nobel, profesorul Schekman, laureatul premiului Nobel pentru Medicină si Fiziologie în 2013, a pronunţat numele unui singur om de ştiinţă: un român.

„Pentru început aş vrea să-l onorez pe George Palade”, a spus profesorul proaspăt nobeliat, „cel care a fost într-adevăr deschizătorul de drumuri în domeniul biologiei celulare prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie electronică prin care am putut vizualiza membranele din interiorul celulelor. Geniul său a descoperit cum sunt asamblate proteinele care urmează să fie transportate în afara celulei, printr-o linie de asamblare în interiorul celulei”.

Celălalt american care a primit în acest an premiul Nobel pentru Medicină, James Rothman, este şeful catedrei de Biologie Celulară de la Universitatea Yale. În 2008, profesorul Rothman spunea că „munca mea de-o viaţă, transportul membranar intracelular, a fost inspirată de descoperirile lui George Palade, cel care a fondat în 1973 departamentul de biologie celulară de la Yale şi care a pus bazele biologiei celulare aşa cum o ştim astăzi”. Astăzi, catedra de Biologie Celulară a Universităţii Yale, clasată a patra în lume în QS World University Rankings, poartă numele aceluiaşi profesor român, născut în 1912 la Iaşi.

Mentorul lui Schekman a fost un mare admirator al românului şi admiraţia s-a transmis mai departe. În 2008, la moartea lui Palade, profesorul Schekman era cel care-i scria necrologul în revista Science, cea mai prestigioasă publicaţie ştiinţifică din lume.

Palade a terminat ca şef de promoţie Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Medicină, şi profesorul Francisc Rainer l-a luat sub oblăduirea sa. A început să lucreze în laboratorul de Anatomie al facultăţii bucureştene unde cercetările sale au început să se remarce. Era un geniu care, în urma educaţiei primite, a înflorit. Nu s-a pierdut. Dar a venit şi epoca când a fost silit să fugă. Tot un profesor român, Grigore Popa, a fost cel care l-a convins pe Palade să emigreze în Statele Unite, în 1946. Acolo a explodat geniul lui Palade.

În perioada comunistă, profesorul Palade a vizitat de câteva ori România. A reuşit să-şi aducă rudele la Stockholm pentru a participa la ceremonia de înmânare a premiului Nobel. A reuşit să scoată din ţară câţiva cercetători români. S-a întâlnit cu soţii Ceauşescu şi mă tem să-mi imaginez întâlnirea. Până şi în închipuire mi-ar fi prea ruşine. „Erau în mod evident interesaţi de valoarea propagandistică a relaţiei cu mine şi nu de ideea de a oferi tinerilor cercetători români o educaţie ştiinţifică”, povesteşte profesorul Palade într-un interviu. „Ceea ce doreau ei cu adevărat era un institut model, care să poată fi arătat vizitatorilor străini”.

Referinţe HotNews

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here