Singurul papirus din România se află la muzeul CALLATIS

0
192

papirus

Singurul papirus din România se află la muzeul CALLATIS.

Timp de jumătate de secol, în România nu s-a mai ştiut nimic despre acest deosebit de important artefact pentru istoria României, papirusul fiind considerat pierdut.

Descoperit în anul 1959, la Mangalia, papirusul a fost trimis la Moscova pentru conservare.

În lucrările de specialitate, dar şi în diverse reviste şi ziare, au apărut informaţii cum că acest papirus a fost distrus în momentul în care a intrat în contact cu aerul şi lumina soarelui.

Potrivit altor informaţii, ruşii refuzau să ni-l returneze.

În schimb, la Moscova, în anul 1974 a fost publicat un articol într-o revistă ştiinţifică, unde se menţiona că papirusul a fost conservat, dar nu se preciza şi unde se află.

În anul 2009, dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului Callatis, şi dr. Ion Pâslaru au demarat cercetările pentru a afla dacă acest important artefact mai există.

După doi ani, papirusul a fost regăsit la Centrul de conservare I.E. Grabar din Moscova.

În ziua de 22 august 2011, la Mangalia, directorul Centrului de conservare I.E. Grabar din Moscova, dr. Alexander Lesovoy, a predat oficial papirusul directorului Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, eveniment la care au mai fost prezenţi: primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexander Ciurilin, viceconsulul Vitaly Germanla Constanţa, Vitaly German, specialişti în istorie veche şi arheologie din ţară şi din străinătate şi numeroşi oameni de cultură.

Cules de Alina Magdici

Sursa: muzeulcallatis.ro

V-ar putea interesa și următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here