Şarlota, singurul sat rotund din România

0
142

249bb590-c540-11e3-b4d2-7b9dd3d9a95a_sarlota-charlottenburg-timisSatul Şarlota a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea și este singurul sat cu formă rotundă din România. Din acest motiv, localitatea a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii.

Casele din Şarlota, cunoscut şi ca Charlottenburg, sunt dispuse pe un cerc cu diametrul de 210 metri. În interiorul cercului este un imens spaţiu verde şi clădirile importante pentru comunitate, cum este biserica.

“Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”, as scris meşterul pantofar Johann Caspar Steube, într-una dintre scrisorile sale.

Satul a avut cel mai mare număr de locuitori în 1880, când trăiau aici 300 de oameni. Acum, potrivit voceatimisului.ro, satul mai are aproximativ 100 de locuitori, dintre care doar doi sunt şvabi.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here