Sirop de pătlagină – metode de preparare – Energie verde de primăvară

0
429

sirop de pătlaginăPătlagină – Sirop de pătlagină – Două metode de preparare

Poate mai mult decât în orice altă perioadă a anului, primăvara ne aduce o mulţime de elemente favorabile revigorării, vitalizării la vârf a întregului organism. Și aici includem atât corpul fizic, cu tot ce înseamnă el, cât şi mentalul, corpul spiritual, zona afectivă a fiecărui individ. Se remediază ori se vindecă nenumărate beteşuguri care, nu doar că ne bântuie mai tot timpul, dar în timpul iernii se amplifică şi devin astfel mai periculoase.

Am ales de data aceasta, din uriaşa cămara şi comoară a naturii ce ne stă la dispoziţie în folosul sănătății, o plantă foarte răspândită la noi şi poate tocmai de aceea privită cu oarecare indiferentă, dar totuşi înglobând virtuţi terapeutice remarcabile: pătlagina.

Siropul de pătlagină

Există mai multe soiuri ale acestei specii vegetale din flora spontană. Relativ mai cunoscută este pătlagina îngustă. Aceasta este numită în unele zone şi urechea-lupului, datorită formei frunzelor sale. În medicină populară se prepară un sirop din aceste frunze lungi şi ascuţite. Siropul utilizat pentru efectul de detoxifiere a sângelui. Recomandarea terapeuţilor în acest sens este că adulţii să consume înainte de mese o lingură de sirop. Pentru copii este suficientă o linguriţă.

Sirop de pătlagină – Mod de preparare – metoda 1

Un sirop de pătlagină eficient se prepară astfel: circa patru pumni de frunze se spală bine. Se dau prin maşina de tocat. Pastei obţinute i se adăugă puţină apă, 300 grame de zahăr şi 250 mililitri de miere. Amestecul se încălzeşte la foc mic, până ajunge la fierbere, în acest timp amestecându-se permanent. După ce s-a ajuns la o consistenţă vâscoasă, omogenă, se pune în recipiente de sticlă. Se păstrează la frigider.

Sirop de pătlagină – preparare – metoda 2

Există şi o altă metodă, ceva mai „rurală”, dar cel puţin la fel de eficientă. Se pune un strat de frunze de pătlagină, bine spălate, pe fundul unui vas de ceramică sau de sticlă. Se acoperă cu un start subţire de zahăr. Se alternează straturile de frunze şi de zahăr până se umple vasul. Se lasă amestecul puţin timp să se taseze singur, după care se completează vasul în acelaşi fel. Se închide ermetic cu o folie de plastic împăturită în mai multe straturi. Se acoperă cu un capac de lemn şi se îngroapă în grădină, în pământ curat. Se lasă să fermenteze timp de opt săptămâni, apoi se dezgroapă. Siropul obţinut se fierbe, se răceşte şi se pune la rece în sticle.

De menţionat că elementele active ale pătlaginei, folosite în caz de tuse agresivă şi persistentă au efect emolient. De asemenea, substanțele din plantă stabilizează activitatea intestinelor, fie ea prea lentă sau prea intensă. Ceaiul de pătlagină ajută în bolile de plămâni, combate durerile de cap, de dinţi şi de urechi. Frunzele crude aplicate pe răni, chiar deschise, au un efect cicatrizant şi antiseptic.

Pentru mai multe informații despre plante medicinale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here