Sistemul Wi-Fi, un pericol pentru sănătate?

0
2024

Sistemul Wi-Fi folosește aceeași frecvență radio ca și cuptorul cu microunde. Este sănătatea noastră în pericol?

WiFi”În cazul în care este posibil ca un cuptor cu microunde să interfereze cu semnalele Wi-Fi, datorită faptului că funcţionează cu aceeași frecvență, asta înseamnă că sănătatea este pusă în pericol? Faptul că ai în casă semnal Wi-Fi este același lucru cu funcționarea unui cuptor cu microunde cu ușa deschisă?”

Iată o întrebare care se ridică periodic, iar răspunsul scurt este nu. De fapt, această întrebare poate fi reformulată printr-una care face referire la sisteme de alarmă pentru copilași, mașini controlate prin radio, telefoane fără fir (DECT), căști cu Bluetooth, alarme de securitate și multe altele care funcționează cu aceeași bandă de frecvență radio fără licență şi care provoacă îndoială. O alarmă pentru copii nu este același lucru ca un cuptor cu microunde lăsat cu ușa deschisă?

Răspunsul lung este că intensitatea semnalului Wi-Fi este de 100.000 de ori mai slabă decât a unui cuptor cu microunde. Acesta este destinat să funcționeze la tensiuni foarte înalte și pe distanțe scurte. Ruterele Wi-Fi funcţionează cu tensiuni foarte scăzute, difuzate în toate direcțiile și sunt folosite pe distanțe relativ lungi.

Din moment ce undele radio utilizează regula “inversul pătratului” – cum ar fi lumina, sunetul, gravitatea, dublând de fiecare dată distanța, se obține doar un sfert din energie. Cu alte cuvinte, intensitatea semnalului scade foarte rapid. La distanțe normale de funcționare, intensitatea semnalului Wi-Fi este în general atât de joasă, încât nu sunt motive de îngrijorare: iese doar un fel de „fum” emanat de semnalele radio sau TV, de rețeaua principală de cabluri pe curent alternativ, de aparatele electrocasnice și de univers, în general. (Lungimea de undă a Wi-Fi este aceeași cu radiațiile transmise din cosmos: 12 cm.)

Spectrul electromagnetic se întinde de la frecvențe cu unde radio foarte lungi până la raze gamma cu unde foarte scurte, cu lumină vizibilă între ele. Tipurile de radiații ionizante, cu lungimi de undă mai scurte decât lumina pot deveni periculoase. Exemple: razele ultraviolete (UV), razele X și gamma). Razele ultraviolete ale luminii soarelui sunt cu siguranță periculoase. Purtați ochelari de soare.

Totuși, radiațiile cu unde non-ionizante mai lungi decat lumina nu par a fi periculoase. Acestea includ razele cu infra-roşu, microundele și undele radio. Wi-Fi intră în banda de microunde cu 2,45 GHz, alături de monitoarele pentru copii și telefoanele mobile. Să mai enumerăm și benzile cu frecvență radio folosite în transmisiile de televiziune, undele radio AM/FM și undele radio cu frecvență lungă.

Acum este cu siguranță posibil să se facă lucruri periculoase cu ajutorul radiațiilor, chiar dacă razele solare sunt captate cu oglinzi paraboloide pentru a da foc flotei Romane. Este de asemenea posibilă utilizarea jetului de apă cu presiune ridicată pentru tăierea oțelului.

S-a încercat de nenumărate ori să se afle dacă ruterele Wi-Fi, sau și mai important, telefoanele mobile reprezintă un risc pentru sănătate. Tot ce putem afirma este faptul că nu se cunoaște nici unul când vine vorba de Wi-Fi. Se încearcă demonstrarea contrariului.

Bineînțeles, are sens minimalizarea riscului, atât timp cât se ia în calcul cele mai mari riscuri și nu cele triviale. Telefonul mobil trebuie să fie principalul motiv. Când este folosit, mobilul este ținut aproape de creier, în timp ce sistemul Wi-Fi poate fi într-o cu totul altă încăpere. S-a estimat că printr-un apel telefonic de 20 de minute ajunge la noi un nivel mai ridicat de microunde decât prin utilizarea sistemului Wi-Fi timp de un an.

Douăzeci de laptop-uri și două rutere abia reușesc să echivaleze un telefon mobil.

Cuptoarele cu microunde ar trebui să fie destul de sigure, deoarece sunt testate de către producători. Totuși, avem obligaţia să verificăm dacă nu are scurgeri de radiații sau să păstrăm distanța cât timp este în funcțiune (aproximativ 1 m). N-ar trebui să existe nici un risc la deschiderea ușii, deoarece magnetronul se întrerupe. Totuși, dacă este defect, dar încă mai funcționează, nu introduceți nici o parte a corpului înăuntru.

Dacă sunteți extrem de exagerați în ceea ce privește semnalul Wi-Fi, asigurați-vă că sunteți la o distanță de cel puțin 1 m față de ruter și nu țineți laptop-ul pe brațe. Astfel vă veți simți mai în siguranță, îndepărtând orice posibil risc.

Alternativ puteți conecta computerele și celelalte dispozitive împreună cu același tip de cablu (Cat5e). Astfel nu mai folosiți Wi-Fi, iar viteza și fidelitatea internetului cresc. Ca să nu mai receptați semnale Wi-Fi de la vecini puteți confecționa o cutie Faraday, care este, de fapt un cuptor cu microunde cu un sistem invers de funcționare.

Folia de aluminiu funcționează ca o cutie Faraday, o puteți testa împachetând un mobil în folie și apoi apelându-l de la un alt telefon. Dacă nu sună datorită „lipsei semnal”, atunci sistemul funcționează. Câțiva oameni și-au tapetat pereții camerelor cu folie de aluminiu, deși așa-numita „pălărie staniol” este o alternativă mai economică. Aceasta ne poate feri și de telepați.

În cele din urmă, vă puteți muta. Anul trecut, revista PC Pro (Ce distruge Wi-Fi-ul d-voastră? Căptușirea casei cu staniol) a declarat că unii constructori au tapetat pereții caselor cu fâșii de material termoizolant Protect TF200, care permite păstrarea căldurii în interior și îndepărtează umezeala. Folia de aluminiu aduce luminozitate și permeabilitate durabilă. Și alte materiale izolante, precum Celotex  pot avea același efect.

Organizația Mondială a Sănătății, care a studiat subiectul în detaliu afirmă: „În ultimii 30 de ani s-au publicat aproximativ 25.000 de articole pe tema efectelor biologice și aplicațiilor medicale ale radiațiilor non-ionizante. Cunoștințele științifice în domeniu sunt cu mult mai vaste decât în ce al chimiei. Într-un recent magazin literar de specialitate, OMS concluzionează că nu există dovezi în ce privește consecințele asupra sănătății prin expunerea la câmpurile electromagnetice de nivel scăzut. Există totuși lacune în cunoștințele despre efectele biologice care necesită cercetări suplimentare”.

Principala diferența pare să fie impactul potențial asupra copiilor sub 10 ani atunci când folosesc telefoanele mobile. (Copii sunt mult mai expuși radiațiilor decât adulții și poate dura ani până să apară efectele secundare).

Multe alte lucruri mai importante decât Wi-Fi ar trebui să ne îngrijoreze. Este mult mai probabil să murim, căzând de pe o scară, decât utilizând sistemul Wi-Fi.

Sursa: theguardian.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here