Cele mai renumite sit-uri arheologice religioase din lume

0
279

Fie că suntem sau nu persoane religioase, trebuie să admitem că, religia se află printre noi din cele mai vechi timpuri. În istoria lumii, unele din cele mai importante monumente realizate sunt legate în mod direct de sentimentul religios. În continuare sunt prezentate cele mai importante zece ruine ale unor sit-uri arheologice religioase  conform listverse.com.

Complexul egiptean Karnak

Construcția Complexului egiptean Karnak, situat pe malul Nilului, a fost începută în secolul XIV î. Hr. de faraonul Ramses al II-lea, și cuprinde temple, capele, stâlpi, grupuri statuare și alte sanctuare.
Fosta capitală a Egiptului antic este una dintre cele mai mari sit-uri arheologice religioase din lume. Templul lui Ramon-Ra este cea mai mare atracție turistică, dar și unul dintre cele mai importante edicicifii religioase construite vreodată.
Încă din anul 1979 complexul de temple situat în apropierea vechiului oraș Theba este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Fascinația misterelor egiptene a ajuns și la Hollywood, aici s-a filmat Transformers: Revenge of the Fallen.

sit-uri arheologice religioaseCallanish Stones

Este situat pe insula Lewis datează din jurul anilor 2900-2600 î. Hr. şi cam în jurul aceleiaşi perioade de timp au fost aduse pietre asemanatoare la Stonehenge. Se crede că misterioasele pietre sunt rămășițe ale unor giganți trasnformați de Sfantul Kieran ca pedeapsă că au refuzat sã se convertească la creștinism.
Spre deosebire de Stonehenge, pietrele Callanish, oferă o experiență deosebită. Magia și farmecul vremurilor în care au trăit druizii vă înconjoară la fiecare pas in aceste sit-uri arheologice religioase. Dacă la Stonehenge simƫurile vă sunt bombardate de zgomotul a două drumuri principale, pe insula Lewis puteți vedea sute de pietre într-un peisaj fermecător și într-o liniște completă.

Sit-uri arheologice religioase dedicate zeilor – Ziguratul

Este un templu construit, în trecut, pentru venerarea zeilor. Singura construcție de acest gen care se mai află astăzi în picioare este în Ur, Irak. De ziguratul din Ur este legată epopeea lui Ghilgames este cea mai veche poveste scrisă din istoria omenirii. În opera, care datează de acum două milenii, ni se povestește că Ghilgames, regele orașului Uruk, a construit o serie de temple solide, făcând referire la Marele Ziggurat, în onoarea zeului Nanna. În timpul lui Saddam Hussein, eduficiul a fost reparat, redându-i structura puternică de care se bucură turiștii astăzi.

piramidePiramidele de la Teotihuacan, Mexic

Originile orașului Teotihuacanului, un mare centru al lumii străvechi, sunt încă subiectul unor dezbateri aprinse.

Despre oraș nu se cunoaște decât faptul că a fost construit în jurul anului 150-100 î.e.n, iar înregistrările arheologice ne spun că în anul 450 era noastră a atins apogeul. Astăzi,Teotihuacan este unul dintre cele mai cunoscute sit-uri arheologice religioase din Lumea Nouă. Orașul este marcat de două mari și faimoase piramide, piramida Soarelui și piramida Lunii, utilizate pentru sacrificii umane și animale, probabil, la construirea unor clădiri noi în oraș sau în semn de mulțumire zeilor.

greciaDelphi, Grecia

Poate nu la fel de impunător, dar cu efect profund asupra lumii occidentale, Delphi, Grecia a fost centrul cultului lui Apollo, considerat de toate statele grecești ca fiind sacru. Complexul de temple, acum ruinat, se află pe pantele Muntelui Parnassus, pe o ramificare semicirculară denumită Phaedriades. Arheologii, care au studiat ruinele ne spun că ruinele templelor, stadionul și altarele erau un important loc de întâlnire. O încăpere de sub Templul lui Apollo, era dedicat celebrului Oracol, preoteasa Pythia. Aceasta intra într-o tranşă datorită „vaporilor divini”, – mai exact a gazelor vulcanice din zonă, și rostea diverse profeții cunoscute ca fiind transmise prin discursul lui Apollo.

indoneziaBorobudur, Indonezia

Este o structură budistă din secolul al VIII-lea, ascuns în junglă și redescoperit în secolul al XIX-lea. Structura este compusă din două milioane de metri cubi de piatră fixate în șase platforme pătrate, decorate cu frize sculptate. Structura are șase nivele, fiecare nivel reprezentând, simbolic, căi ce trebuie urmate pentru desăvârșirea spirituală. În vârf, la sfârșitul drumului, exista trei stupa, care în trecut au adăpostit relicve sfinte.

budistiPeşteri de la Ajanta

În India, pierdutele Peşteri de la Ajanta, au fost redescoperite în 1819, de un ofițer britanic, John Smith, în timp ce era la vânătoare de tigri.Turiștii pot vedea și astăzi numele lui scris ușor cu creionul pe pereți. Construcția acestor peșteri a fost estimată undeva în jurul anilor 200 î.e.n până în 600 e.n. În cadrul săpăturilor arheologice au fost excavate douăzeci și nouă de peșteri, însă doar unele dintre ele sunt decorate cu sculpturi și picturi, considerate capodopere ale Indiei antice.
panteonPantheonul

Locul unde se reunesc zeii, este una dintre cele mai bine conservate clădiri antice romane. Clădirea care se observă astăzi a fost construită în anul 126 e.n de împăratul Hadrian. Din secolul al VII-lea edificiul a fost transformat în biserică creștină, dar păstrează tipologia arheologică specifică. Dacă la vremea respectivă templele erau construie pentru a fi admirate din exterior, Pantheonul este diferit – a fost creat pentru a fi apreciat din interior. In interior, în spatele domului, se observă un orificiu circular denumit oculus. Oculus este singura sursă de lumină unică, dedicată lui Dumnezeu prin care în nici un moment al zilei lumina nu atinge podeaua.

hypogeumHypogeumul din Malta

Este, unul dintre cele mai vechi edificii de acest gen și datează din 3500 î.e.n. Hypogeumul este un centru subteran, un amestec de peșteri naturale și săpături așezate pe trei niveluri. Pereții sunt frumos sculptați și par a fi o copie fidelă a lumii de afară. O nișă specială rotunjită este sculptată într-un perete să permite oricărui vorbitor să își asculte ecoul în întregul Hypogeum. Vizitele în acest centru sunt limitate la optzeci de persoane pe zi, pentru conservarea picturilor în ocru de pe tavan.

bloc din calcarGöbekli Tepe

Este cea mai veche structură construită de om descoperită până acum. Sit-ul arheolohgic este compus din douăzeci de structuri circulare așezate pe un deal. Astăzi mai pot fi admirați doar polonii imenși din calcar decorați cu modele abstracte de animale precum șerpi, scorpioni, păsări, mistreti și vulpi.
Conform specialiștilor sit-ul a fost datat în jurul mileniu î.Hr, mai devreme decât orice civilizație cunoscută.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here