Câți dintre noi visează să locuiască într-o casă frumoasă, spațioasă, luminoasă, și nu în ultimul rând călduroasă?
Ei bine, în rândurile de mai jos vă vom prezenta conceptul unei căsuțe care permite configurarea după preferințele fiecăruia. Dar, cel mai surprinzător aspect este faptul că aceasta nu consumă aproape deloc energie.
Cu siguranță vă întrebați oare despre ce este vorba? Aflăm cu surprindere că, după smartphone și smart watch, urmează conceptul de smart house .
Chiar dacă vi se pare ceva ieșit din comun, iată că o idee inovativă din ’50 este pe punctul de a fi pusă în practică.
Conform http://www.dailybusiness.ro/, noua locuință inspirată în mare parte din designul casei Futuro – în formă de farfurie zburătoare –este ridicată în Olanda și poate fi controlată cu ajutorul unei telecomenzi.
Mai mult decât atât, o astfel de casă este foarte eficientă din punct de vedere energetic, putând fi adaptată în funcție de schimbările care survin pe parcursul anilor în cadrul unei familii. Menționăm că design-ul său este în formă de petale.
“Totul este flexibil; camerele sunt gândite fără coloane; dacă un client vrea să transforme sufrageria în dormitor sau birou, este posibil”, ne informează Ben van Berkel, fondator al UNStudio, firma de arhitectură care a creat acest model de casă.
Cu excepția aplicației dedicate, proiectul e similar cu predicția care poate fi citită într-un ziar din anul 1950: “oamenii vor trăi în case atât de automatizate, încât butoanele vor fi înlocuite de amprente şi de sisteme care recunosc vocea proprietarilor; unii oameni pot astăzi să apese pe un buton pentru a închide fereastra sau chiar pentru a pregăti cafeaua; mâine, asemenea sarcini vor fi realizate de căldura amprentei tale…”.
Tot ceea ce este electric în această casă poate fi controlat cu ajutorul unui Smartphone.
Casa este prevăzută și cu un ecran central, de unde sunt controlate toate sistemele, de la panourile solare la pompa de căldură. “Poti face orice vrei cu telefonul în ceea ce priveste energia. E ceea ce visează toată lumea – să îți încălzești locuința cu puțin timp înainte să ajungi acasă, sa pui ceaiul la fiert, să reglezi luminozitatea”, continuă van Berkel.
Specialiștii ne spun că unele gadgeturi inteligente precum Nest au început deja să permită controlul oricărei case de la distanță. Însă, arhitecții susțin că acest concept – smart – ar fi indicat să treacă dincolo de instalațiile ce beneficiază de conexiune Wi-Fi.
“Nu ar trebui să avem doar Internetul lucrurilor. Mai important este să încerci să combini acest Internet în arhitectura casei. Până și materialele din care este construită casa sunt smart: de la sistemele de energie până la izolare”, reliefează reprezentantul firmei de arhitectură.
Materialele smart pot interacționa cu ale elemente ale casei fără existența unor conexiuni digitale. De pildă, țevile încastrate pot încălzi podeaua din beton, iar după ce apa caldă trece prin ele, încălzind betonul, casa poate rămâne caldă în mod pasiv pentru 7 ore.
Potrivit http://www.fastcoexist.com/, “van Berkel a afirmat că energia folosită în casă poate fi reutilizată; așadar, consumul de energie într-o astfel de casă aproape că este redus la zero”.
Concluzionând, informațiile oficiale ne spun că primul model de astfel de casă a fost finalizat toamna trecută. Așadar, doritorii sunt așteptați și încurajați să-și achiziționeze o astfel de locuință.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual
V-ar putea interesa şi aceste articole