Smartphone-ul. Știați că?

0
172
Smartphone HandDispozitive care puteau combina telefonia și calculul au fost pentru prima dată conceptualizate în 1973 și au fost oferite spre vânzare la începutul anului 1993. Termenul ”smartphone” a apărut pentru prima dată în 1997. Atunci, cei de la Ericsson au descris conceptul GS 88 Penelope ca fiind un Smart Phone (telefon deștept).

Cea mai importantă funcționalitate a unui smartphone, încorporată deja în majoritatea modelelor, este conexiunea la internet. Aceasta se realizează prin intermediul unei rețele rapide de tip 3G (mai nou 4G) sau prin intermediul internetului wireless (Wi-Fi). În acest caz, smartphone-ul dispune și de o aplicație pentru navigarea pe internet (browser web), scrie Agerpes.

Smartphone-ul este un telefon mobil cu capabilități de calcul și conectivitate mult mai avansate decât telefoanele obișnuite; el este un aparat mobil multimedia multifunctional, conectat la o rețea GSM sau UTMS.

Dispune de o tastatură reală sau virtuală și oferă funcționalitățile mai multor dispozitive electronice și, precum PDA-ul (Personal Digital Assistant), GPS-ul, minicalculator, aparat foto-video, MP3-player, are funcțiile unei agende personale și poate afișa și reda date multimedia cum ar fi calendar, fotografii, video, muzică, documente și altele. De obicei, dispune de un ecran tactil numit touchscreen.

Toate funcțiile unui smartphone sunt rulate cu ajutorul unor aplicații care lucrează sub un sistem de operare specific.

Unele dintre cele mai cunoscute și mai folosite sisteme de operare sunt Symbian OS, iOS, Android, BlackBerry OS, Windows Phone 8 și Palm OS. Smartphone-ul permite programarea și instalarea unor aplicații (apps) suplimentare care îi pot lărgi posibilitățile.

Primul telefon mobil ce a avut încorporată funcționalitatea unui PDA a fost prototipul celor de la IBM. El a fost realizat în 1992 și prezentat la salonul de tehnologie COMDEX din același an. O versiune mai bine pusă la punct a fost scoasă pe piață în 1994 de BellSouth. Ea a iesit sub denumirea de Simon Personal Communicator. Simon a fost primul dispozitiv care poate fi numit smartphone, deși termenul încă nu apăruse. Pe lângă abilitatea sa de a efectua și a primi apeluri telefonice, Simon putea să trimită și să primească faxuri și e-mail-uri prin intermediul ecranului tactil.

La începutul anului 2000, Ericsson Mobile Communications a lansat Ericsson R380, primul dispozitiv comercializat sub denumirea de smartphone. Înainte de Android, iOS si BlackBerry, smartphone-urile rulau pe sistemul de operare Symbian, dezvoltat la început de cei de la Psion. A fost cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone-uri din lume până în 2010.

În 1999, firma japoneză NTT Docomo a lansat primele smartphone-uri care au reușit să provoace o achiziționare în masă într-o țară.

Aceste telefoane rulau pe i-mode, un sistem ce oferea viteze de transmitere a datelor de până la 9,6 kbits/secundă. Implementarea i-mode i-a ajutat pe cei de la NTT Docomo să adune, până la sfârșitul anului 2001, un total de aproximativ 40 de milioane de utilizatori.

În anul 2007, Apple Inc. a lansat iPhone. Este unul dintre primele telefoane mobile care folosea o interfață multi-touch. IPhone-ul a fost remarcat pentru ecranul tactil mare realizat pentru atingerea directă cu degetul și nu cu alte metode de interacțiune precum stylus sau tastatură, cum erau celelalte smartphone-uri.

În 2008 a fost lansat primul telefon, numit HTC Dream, ce folosea sistemul de operare Android. Platforma open-source Android a fost realizată de Andy Rubin și este susținută de Google. Deși, adoptarea noului sistem de operare a fost lentă la început, Android a început să câștige popularitate în 2010.

Primele smartphone-uri care au folosit noua tehnologie curved-OLED (ecran curbat) au fost introduse pe piață în decembrie 2013, prin modelele Samsung Round și LG G Flex. Smartphone-urile OLED pliabile sunt poate la o decadă distanță din pricina costurilor de producție. Acestea au o rată de eșec la producție relativ mare; chiar și o mică particulă de praf poate distruge ecranul în timpul producției. O altă problemă este realizarea unei baterii care să se poată îndoi. Samsung a oferit informația că telefoanele pliabile în totalitate vor apărea undeva în jurul anilor 2016-2017.

La începutul anului 2014, smartphone-urile au început să folosească ecranele Quad HD.

Este o variantă cu mult mai performantă decât ”retina display” a celor de la Apple. Quad HD se folosește deja la monitoarele și televizoarele moderne, dar cu 110 ppi sau mai puțin pe ecrane atât de mari, față de 490 ppi cât se folosește la smartphone-uri.

În februarie 2014 au fost lansate câteva smartphone-uri care sunt rezistente la praf și la apă până la un metru adâncime. Acestea sunt: Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1S și Sony Xeperia Z2. Anul 2014 este anul în care Wi-Fi-ul continuă să devină rețeaua principală pentru smartphone-uri. Acestea realizează tot mai multe cu ajutorul datelor; Wi-Fi-ul devine tot mai răspândit și mai ușor de accesat.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here