Smerenia cu înțelepciunea formează un om complet

0
158

smereniaSunt unii care-s slabi cu mintea, și dacă se forțează peste măsură, se pot vătăma. Unii care iau o priveghere peste puterea lor pot să ajungă să se strice de cap.

Și mulți călugări, nevoitori, s-au stricat cu mintea și-au devenit oameni nebuni.

Sunt oameni care au o nevoință aspră; pentru a nu-și vătăma mintea, să le fie interzis a zice „Doamne Iisuse…”? Poate fi oprit?

Nu … Dacă-i vătămat, are nevoie de multă smerenie. A zice „Doamne Iisuse…” ca să nu-l vatăme vrăjmașul, așa trebuie: să nu fie mintea robită de patimi. Cât timp mintea-i robită de patimi, trebuie mai mult pravila, și unele dăți, adeseori, a încerca cu „Doamne Iisuse…”. Și atunci, pentru smerenia lui, Duhul Sfânt îi va da trezvie. Pentru că rugăciunea asta a lui Iisus nu-i în puterea noastră; Duhul Sfânt ne ajută, Duhul Sfânt aduce trezvia sufletului; Duhul Sfânt. Dar când omul s-a crezut puțin că-i mai bun ca altul, nu-i mai trebuie altă ispită… Este cădere pe loc. Pentru că mândria nu-i a oamenilor sănătoși. Poate să aibă el toate cărțile citite, dar dacă nu are smerenie…,este de plâns.

Este așa. Când omul se luptă, nu înseamnă că-i bolnav; el se luptă. Știi când este căderea căderea lui? Când s-o unit cu gândul, și-l crede, că el îi mai bun ca altul. Atunci este cădere. Dar dacă o trecut gândul prin fața minții și el se roagă, se nevoiește, are ocazia de câștigat cununi. Însă atunci când s-a unit și-a crezut pe acel gând, pe acel diavol, atunci este căderea.

Când s-a unit smerenia cu cartea, facultatea lui, atunci este un om complet acela. Smerenia cu înțelepciunea.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” – Părintele Proclu Nicău

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here