Smerenia inimii este totul

0
177

smereniaGheronda, se poate să se smerească cineva cu mintea, fără să se smerească cu inima?

– Mai demult mănăstirile și casele aveau uși foarte scunde și, ca să intre cineva, trebuia să plece capul; dacă nu se pleca se lovea la cap. În felul ăsta își pleca puțin grumazul și se învăța minte ca altă dată să fie atent să nu se mai lovească și să se facă de râs. Cu această pildă vreau să spun că smerirea cu mintea este măsura cea mai de jos, care este necesară pentru ca să n-ajungă cineva să-ți spargă capul și astfel să-și piardă reputația.

Iată, zilele trecute a venit o maică și mi-a spus: ”Gheronda, mi-a spus stareța că la cântare mă mândresc cu vocea mea, și de atunci iau aminte la aceasta și mă străduiesc să cânt mai smerit”. ”Ai înțeles ceea ce ți-a spus stareța? am întrebat-o eu. E nevoie să-ți dai seama de această neputință a ta și să vrei să scapi de ea. Căci dacă strădania ta de a nu te lăuda cu vocea ta este numai una exterioară, doar ca să nu-ți mai facă observație stareța, atunci poți ajunge să te lauzi cu toate ale tale”.

 Gheronda, deși pun gânduri smerite înlăuntrul meu, în adânc există totuși o prețuire de sine. Cum se împacă acestea?

– Tu doar aduci gânduri smerite în mintea ta, dar aceste gânduri nu-ți ating inima. Dacă ți-ar atinge inima, te-ar schimba lăuntric, în sensul cel bun, și ai fi ca un Înger. Smerenia inimii este totul. Ce spune Sfântul Isaac Sirul? ”Cel cu adevărat smerit nu caută cu mintea sa chipuri de a se smeri, ci este cu adevărat smerit cu inima”.

”Patimi și virtuți”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here