Nu te arăta smochin neroditor

0
108
Cineva avea un smochin sădit în via sa și a venit să caute rod în el și nu a găsit. Și a zis către vier:„Iată, sunt trei ani de când vin căutând rod în smochinul acesta și nu găsesc. Taie-l, de ce să țină pământul degeaba?” Iar el răspunzând a zis: „Doamne, lasă-l și anul acesta”. (Luca 13, 6-8)

smochinulDupă cum vedem, ni se spune că nu era prima dată când se va întâmpla așa ceva. Că acel Cineva, stăpânul viei, venise de mai multe ori să vadă smochinul, căutând, cu tot dinadinsul, rod în el. Poate că și eu, în anii de până acum, nu voi fi ajuns să dau roadele care se așteaptă de la mine; poate că n-am știut să mă folosesc de prilejurile care mi s-au ivit pentru a săvârși binele, nefiind în stare să răspund așteptărilor Stăpânului meu. Mi se va așa și anul acesta?

În anii de până acum am pierdut o groază de timp, am ratat nu puține ocazii, mi-au trecut pe lângă urechi atâtea chemări ale Stăpânului!

Privind în urmă către acești ani, sunt silită să recunosc că au fost sterpi, lipsiți de orice roadă. Fi-va oare și anul care începe tot atât de neroditor ca și cel de până acum?

Să nu fie așa! Cu cât știu că nu-mi mai rămâne mult timp pentru a împlini voia Domnului, cu cât mă apropii mai mult de sfârșit, cu atât mai vârtos trebuie să înțeleg să mă trezesc, să-mi dau seama că am multe de schimbat în viață. Trecându-mi prin minte tot ce mi s-a întâmplat până acum, nu pot să nu-mi amintesc de binefacerile fără de număr cu care m-a copleșit Dumnezeu. Putea-voi oare să nu sper că și anul acesta nu mă va lipsi de dragostea și milostivirea Sa? Orice m-ar aștepta în viitor, nu mă îndoiesc că Domnul îmi va îndrepta fiecare pas și de aceea trec pragul anului care începe cu deplină nădejde.

Se cuvine să mă întreb: Oare cum am petrecut anul care s-a încheiat?

L-am început cu sârguincioase făgăduințe, cu cele mai bune întenții, dar din toate acestea nu s-a ales nimic. L-am petrecut fără folos, n-am agonisit niciun bine, am bătut pasul pe loc. Fă, Doamne, să nu mi se întâmple așa și anul acesta! Ajută-mă să-Ți aduc roade, stăruind cu toată inima în răbdare și smerenie!

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here