Smog Free Tower, turnul de purificare a aerului poluat din oraşe | Foto

0
214

Smog-free-Tower2Smog Free Tower poate absorbi şi purifica 30.000 de metri cubi de aer în fiecare oră. Turnul metalic de 7 metri a fost deja construit într-un parc din oraşul Rotterdam și deși pare un simplu obiect decorativ, scopul cercetătorilor şi designerilor olandezi care l-au conceput a fost purificarea aerului. 

Potrivit designerul Daan Roosegaarde, turnul poate contribui semnificativ la îmbunătăţirea calităţii aerului pe raza unui mic cartier, absorbind particulele nocive. Procesul prin care particulele sunt îndepărtate este ionizarea.

În vârful turnului este montat un dispozitiv de ventilaţie radială alimentat cu ajutorul energiei eoliene. Aerul absorbit intră într-o cameră de ionizare unde particulele se încarcă cu o sarcină pozitivă. Acestea sunt reţinute apoi de un electrod, iar aerul astfel purificat iese prin partea inferioară a turnului. Procesul nu produce ozon, ca în cazul altor dispozitive de purificare a aerului pentru că foloseşte particule încărcate pozitiv în locul celor cu sarcină negativă.

tower-590x330

Sistemul a stârnit deja interesul pe plan internaţional şi turnuri similare ar putea fi construite în Mexico City, Paris sau Beijing.  Microparticulele nocive inhalate afectează plămânii tot mai multor oameni din marile oraşe ale lumii.

Beijing este oraşul cel mai afectat de poluare şi autorităţile au fost nevoite să limiteze folosirea autoturismelor pentru a putea menţine calitatea aerului în parametri rezonabili.

Roosegaarde are de gând să popularizeze ideea în cât mai multe metropole pe care intenţionează să le viziteze, dar susține că scopul său este să atragă atenţia asupra poluării şi să impulsioneze eforturile de a avea aer curat fără ca aceste turnuri de purificare să mai fie necesare.

bb8411733f4b648dbde37bcd72f989c3_original

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here