Soarele, indispensabil pentru sănătate

0
120

protecția solarăProtecția solară – Soarele, indispensabil pentru sănătate. Măsuri de siguranță împotriva razelor UV.

În ciuda riscurilor extrem de mediatizate, pe care nu trebuie să le ignorăm, expunerea la soare este indispensabilă sănătății. Potrivit unui studiu al Universității din Edinburgh, pe lângă importanța lor majoră în sintetizarea vitaminei D, razele solare reduc tensiunea arterială, riscul de atac de cord şi prelungesc viața. Sub acţiunea razelor UV se eliberează oxidul de azot, o substanță ce are un rol important în scăderea tensiunii.

Importanța soarelui pentru sănătate

Pentru producerea vitaminei D, care este atât o vitamină cât şi un hormon ce poate fi produs de organism, pielea trebuie expusă la raze UV-B pentru o perioadă de circa 10 minute, în zilele de vară.

Citiți și China face un progres esențial în cercetarea artificială a soarelui.

Se estimează că circa 4075% din populație are deficiențe de vitamina D. Efectele acestei lipse se resimt la nivelul întregului organism. Vitamina D asigură buna funcționare a inimii, sănătatea oaselor. Ea educe riscul de cancer, atac cerebral, diabet şi boli autoimune.

Siguranța, pe primul loc
Ochelari de soare, protecția capului și hidratare

Dincolo de efectele benefice, expunerea la soare, în special în cazul în care nu folosiți o protecție adecvată, cauzează îmbătrânirea prematură a pielii. Mai grav, ea crește semnificativ riscul de producere a melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele.

Citiți și Vitamina E din floarea-soarelui – Prietena tinereții și a frumuseții.

Ce înseamnă însă protecție adecvată? În primul rând putem vorbi despre respectarea câtorva reguli elementare cum ar fi evitarea orelor „periculoase” (11 am – 16 pm), atunci când radiația solară este extrem de puternică, protejarea capului cu o pălărie şi a ochilor cu ajutorul ochelarilor de soare si hidratarea suficientă.

Cremă protectoare cu FPS corespunzător

Cel de-al doilea aspect ține de aplicarea unei creme adecvate ce are rolul de protecție împotriva razelor periculoase. O cremă potrivită include atât protecție UV-A cât şi UV-B şi are un factor de protecție solară (FPS sau SPF) de peste 12. Majoritatea utilizatorilor vor fi protejați de o cremă cu FPS 30, aplicată corect şi reîmprospătată odată la două ore.

Povestea indicatorului FPS este una complexă. Tot mai multe companii fiind tentate să afișeze o cifră cât mai ridicată (adesea de peste 50), pe produsele lor. Ele speră astfel că această strategie va crește încrederea clienților în produse.

Din păcate, atunci când aplici o cremă cu FPS 100 sau chiar 150 tinzi să uiți de timpul petrecut în soare. Considerăm că o protecție atât de ridicată elimină orice risc. Acest lucru nu este însă nici pe departe adevărat. Potrivit dermatologilor, diferențele dintre o cremă FPS 50 şi una FPS 100 este neglijabilă. Dacă prima te protejează de 97% dintre razele nocive, a doua va crește protecția la 98.5%.

Tipul de protecție UV oferit de produs

Un alt aspect ce trebuie luat în considerare este tipul de protecție UV oferit de produs. Există două tipuri de filtre UV: cele chimice, utilizate de majoritatea produselor de pe piață (acestea inhibă receptorii de la nivelul pielii, astfel încât aceasta nu se înroșește şi nu se arde), şi filtrele minerale, ca oxidul de zinc, mica sau dioxidul de titan, ce aderă la suprafața pielii şi acționează ca un ansamblu de oglinzi miniaturale ce reflectă razele solare. Protecția oferită de filtrele UV minerale este una completă şi, mai important, fără efecte adverse.

Citiți și POVEȘTI DE VACANȚĂ – Legenda Florii-Soarelui.

Pericolul solarelor

Nici o discuție despre protecția solară nu trebuie să omită o avertizare legată de pericolul mersului la solar. Cei de la IARC (International Agency for Research on Cancer) au analizat 19 studii internaționale iar concluzia a fost evidentă – utilizatorii de solare (femei şi bărbați de toate vârstele) au un risc crescut cu minim 15% de a dezvolta melanom. Mult mai grav, în cazul celor ce folosesc solarele la vârste de sub 35 de ani, riscul de melanom crește cu 75%.

Otilia Câmpan, Consultant Dermocosmetic www. farmacia3. ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here