Somnul – între mit și realitate

0
144

Mulți oameni nu înțeleg importanța unui somn odihnitor pentru minte şi corp. De cele mai multe ori, preferăm să ne reducem porția de somn pentru a face alte lucruri în acel interval de timp, considerând că vom recupera cu altă ocazie orele de odihnă. În realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

somnÎn ultimul timp au fost realizat tot mai multe studii în acest domeniu. Multe dintre ele au venit să „demoleze” o serie de mituri urbane legate de somn care ne pot pune sănătatea în pericol. Despre aceste mituri vorbește expertul James B. Maas, autor al cărții „Sleep for Success!”.

1. Prea mult somn îngrașă

„De fapt, somnul este cea mai bună dietă din lume. Cercetările au indicat că dacă dormi o oră în plus pe noapte, într-o săptămână poți slăbi 450 de grame”, susține James B. Maas.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Colorado, subiecții care nu au avut parte de somn suficient au consumat cu 6% mai multe calorii decât cei care au dormit cât au avut nevoie.

De ce? Pentru că atunci când nu dormim suficient scad nivelurile de leptină, un hormon care controlează apetitul indicându-i creierului că depozitele de grăsime din corp sunt suficiente cât să producă energia necesară. Mai mult, Maas indică faptul că leptina scade chiar şi atunci când dormim 6 ore . Așa se explică de ce atunci când nu dormim suficient, tânjim după carbohidrați.

2. Poți recupera somnul în weekend

Sigur, un somn odihnitor într-o noapte de sâmbătă poate diminua efectele unei nopți sau două în care am dormit foarte puțin. Însă, nu este chiar atât de ușor să compensezi lipsa somnului.

Citiți și Nutriția influențează calitatea somnului. Cheia unei alimentații eficiente.

„Nu poți înlocui de-o dată deficitul de somn. Fie că vorbim de o noapte pierdută sau de o săptămână în care am dormit puțin, de fapt, refacerea poate dura zile sau chiar săptămâni”, susține Maas.

3. Îți poți condiționa corpul să aibă nevoie de mai puțin somn

Cunoști oameni care se laudă că dorm puțin pentru că trupurile lor nu au nevoie de mult somn? Ei bine, atunci este cazul să știi că ceea ce spun ei nu este adevărat.

„Îţi poți impune să te trezești devreme, însă nu îţi poți modifica nevoia de somn a corpului”, spune Maas. De fapt, atunci când, pentru o perioadă lungă de timp, dormim mai puțin decât are nevoie corpul, ne facem un mare dezavantaj.

„Există mulți oameni care spun că avem nevoie de doar cinci ore de somn pe noapte, iar asta e o mare greșeală. Este adevărat că s-ar putea să existe diferențe individuale şi factori genetici care să te facă să fii unul dintre norocoșii care au nevoie de doar 7 ore de somn. Însă, dacă tu nu faci parte din acest grup restrâns de norocoși şi te privezi de somn în fiecare zi, s-ar putea ca acest obicei să îți afecteze unele aspecte ale sănătății precum greutatea sau capacitatea de concentrare”, a mai adăugat expertul.

4. Un pahar de vin înainte de culcare promovează somnul

Deși, după un pahar de vin s-ar putea să simțiți că veţi adormi imediat ce puneți capul pe pernă, specialiștii spun că, în realitate, consumul de alcool nu ne permite să avem un somn de bună calitate.

Citiți și Doarme pentru amândoi – Schimbări ale somnului în timpul sarcinii.

„Orice tip de alcool consumat cu mai puțin de trei ore înainte de somn poate perturba faza REM de somn. Ceea ce însemnă că nu reușim să intrăm în cea mai adâncă fază a solului care este critică pentru odihnă”, spune Maas.

5. Este crucial să nu te trezești în timpul nopții

De fapt, este normal să ne trezim noaptea şi să bem apă sau să mergem la toaletă.

Cu toate acestea, este foarte important să reușim să adormim în maxim 10 minute din momentul în care ne-am trezit. „Dacă ai nevoie de mai bine de 15 minute pentru a adormi la loc şi rămâi treaz pentru 90 de minute sau chiar mai mult (adică echivalentul a unui ciclu complet de fază REM), atunci se poate spune că somnul vă este întrerupt; iar acest lucru ar putea semnala insomnia”.

Sursa: descopera.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here