Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Sonda batimetică (1866)

0
136

batrimetricaSonda batimetrică a fost inventată în 1866 de Thomas Walker. Era un obiect greu, în formă de inimă, făcut din alamă, care coborât de pe un vas până pe fundul mării, înregistra adâncimea apei în acel punct. Sonda lui Walker a fost produsă de Thomas Walker & Son din Birmingham, o firmă bine cunoscută pentru producţia unor dispositive care, trase în apă de un vas, înregistrau distanţa parcursă.

Sonda Walker avea o unitate autonomă care adăpostea un calculator de măsurare a distanţei. Avea un rotor cu palete (sau ceea ce am numi azi o elice) mare, care antrena un disc calibrat. Discul era calibrat în stânjeni, unitatea nautică tradiţională de măsurare a adâncimii, echivalentă cu 1,83 metri. Dispozitivul măsura adâncimi de până la 275 de metri. Pe măsură ce greutatea cobora către fundul mării, elicea rotea discul şi discul înregistra adâncimea. Exista şi o clapetă care acţiona ca o încuietoare, astfel încât adâncimea maximă înregistrată pe disc era menţinută în timp ce maşina era trasă înapoi la suprafaţă.
În 1872, profesorul William Thomson a inventat o maşină superioară de sondare a adâncimii. Aceasta utiliza coarde de pian în locul funiei de cânepă întrebuinţate anterior. Cu sârma se lucra mult mai uşor, sondările se făceau mai rapid şi se puteau cartografia în detaliu suprafeţe mai mari. Cu ajutorul invenţiei lui Thomson sau al versiunii îmbunătăţite s-au făcut paşi uriaşi în explorarea oceanelor. Maşina lui Thomson a fost folosită la bordul navei USS Tuscarora în 1873-1874 pentru cartografierea fundului oceanului Pacific de Nord, şi a dezvăluit existenţa unor munţi, fose şi creste submarine necunoscute înainte. În 1875, USS Gettysburg a utilizat sonda batimetrică în Atlanticul a descoperit un munte subacvatic la 200 de kilometri asta Portugaliei, îetrică a fost un dispozitiv simplu şi uşor de întreţinut. Moşit sonde batimetrice pentru a întocmi hărţi preciseale fundului mării. În acest fel, în anii 1870 şi 1880 s-au făcut descoperiridespre natura fundului mării. Pe hărţile amănuntite au devenit vizibile întinderi imense de teren Continentele s-au dovedit a fi înconjurate de platforme continentale, zone cu ape adânci de cel mult 200 de metri şi cu suprafeţe netede. La marginile acestora se produce o trecere continentală spre paturile oceanelor. Acestea erau regiuniadânci, unde fundul mării era presărat cu mii de vulcani zone îngropaţi sub straturi adânci de nămol. Cea mai importantă descoperire făcută în zilele de început ale sondei batimetrice a fost dorsala medioatlantică. Aceasta era un lanţ muntos subacvatic care trecea chiar prin centrul oceanului Atlantic. Sonda batimetrică a inaugurat o nouă fază a explorărilor şi descoperirilor, la fel de importante din punct de vedere ştiinţific pe cât fusese aşa-zisa mare eră a descoperirilor din punct de vedere comercial. Avea să conducă, la mijlocul secolului al XX-lea, la formarea unei noi perspective asupra naturii planetei şi asupra proceselor sale regeneratoare, precum şi la dezvoltarea noii ştiinţe a tectonicii plăcilor.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here