Soprana Angela Gheorghiu, recital extraordinar la TIFF 2018

0
104

Invitată de onoare a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, soprana Angela Gheorghiu va susţine un recital unic pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, în cadrul căruia va interpreta câteva arii celebre, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Evenimentul va avea loc vineri, 1 iunie, de la ora 19 şi prefaţează proiecţia filmului „Tosca”, regizat de Benoît Jacquot, în care celebra soprană joacă rolul principal. Pelicula  nu este un spectacol de operă filmat, ci mai degrabă un spectacol de operă ecranizat, o delectare atât pentru fanii genului, cât şi pentru cei mai putin iniţiaţi.

Invitația de a interpreta rolul titular în ecranizarea operei „Tosca” de Puccini a venit în anul 2000, deși soprana nu mai interpretase până atunci acest rol. Dar Jacquot și-a dorit-o pe ea în film, considerând că are acel spirit de divă absolută care poate acoperi personajul. După lansarea oficială, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, producția în care Angela Gheorghiu apare alături de soţul ei de la acea vreme, marele tenor Roberto Alagna, și de baritonul Ruggero Raimondi a fost prezentă în cinematografe din întreaga lume, fiind bine primită de presa internațională,.

În timpul recitalului susţinut pe scena operei clujene, vocea inconfundabilă a sopranei Angela Gheorghiu va fi acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici, unul dintre cei mai prolifici artişti autohtoni ai generaţiei sale. Doctor în Muzicologie, artistul a colaborat, de-a lungul carierei, cu nume mari ale scenei precum Franco Zeffirelli (în pelicula „Callas Forever”), Roberto Alagna, Denyce Graves, Leontina Văduva, Alberto Zedda, Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess şi mulţi alţii.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici