Specia misterioasă de pești fierăstrău din largul Floridei

0
118

Poisson-scie2_thumbÎn estuarul Floridei a fost găsit un grup de pești fierăstrău femele care se reproduc fără să se împerecheze: primul caz de partogeneză la vertebrate în habitatul lor,  informează revista științifică Cell Press.

Partogeneza este un fenomen comun la nevertebrate, dar puțin frecvent la vetebrate, printre care s-au semnalat cazuri doar în situații de captivitate, relatează Agerpres, citând EFE.

Totuși, cercetători de la Universitatea Stony Brook din New York au descoperit un grup de pește spadă femele (masculii nu au această capacitate la nicio specie) care s-au reprodus prin partogeneză într-un estuar din Florida.

Descoperirea a fost făcută din întâmplare, în timpul unei cercetări de rutină asupra geneticii peştilor fierăstrău cu dinţi mici, o specie cu risc crescut de dispariţie. Analiza ADN a dezvăluit că circa 13 la sută din peştii studiaţi erau rezultatul unei forme neobişnuite de reproducere.

Peştii fierăstrău ar putea fi prima familie de animale marine pe cale de extincţie din cauza supraexploatării pescuitului şi pierderii habitatelor de coastă, notează cercetătorii.

Partogeneza constă în segmentarea ovulului fără fecundare, determinată de factorii de mediu, chimici sau descărcări electrice, printre altele. “Partogeneza s-ar putea să fie mult mai frecventă în libertate decât credeam”, este de părere Kevin Feldheim, expert de la laboratorul Pritzker, din cadrul Field Museum din Chicago, unde au fost analizate probele de ADN.

Potrivit concluziilor acestui studiu, este posibil ca această formă de reproducere să aibă loc în principal la populaţiile mici cu risc de dispariţie. Partogeneza ar putea prelungi existenţa peştilor fierăstrău, chiar dacă nu este suficientă pentru salvarea acestei specii, au conchis cercetătorii

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here