Spectacol – eveniment la Muzeul Naţional de Artă a României: „Ileana, Principesa de Romania”

0
61

Luni, 9 iulie, începând cu orele 19:00, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României este programată piesa de teatru „Ileana, Principesa de Romania”, o dramatizare după romanul „Trăiesc din nou”, publicat în 1951 de fiica cea mai mică a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, devenită mai apoi maica Alexandra. Spectacolul omagiază memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesă de Austria, un destin care s-a desfășurat între palat și mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei. Spectacolul aduce la lumină o parte esențială din istoria Bucureștiului și a României şi este o evocare plină de farmec și dramatism a principalelor momente din viața autoarei și a istoriei trăite.

Ileana, Principesa de Romania: Un destin sub zodia refugiului

Privit prin prisma celor 100 de ani de la nașterea sa, destinul celei care a fost Ileana, Principesa de Romania se distinge ca fiind emblematic pentru cursul istoriei contemporane. El stă sub zodia refugiului, începând cu frageda copilărie, ce i-a fost marcată de refugiului la Iași din timpul Primului Război Mondial, apoi refugiată într-un exil impus de fratele ei Carol II, care nu i-a permis să se reîntoarcă în România, nici măcar pentru a-și îngriji mama, nu ca fiică iubitoare, ci ca infirmieră de meserie. Urmează refugiul impus de nou instauratul regim prosovietic, și deci anti-german, ceea ce o afectează, ea fiind căsătorită cu Arhiducele Anton de Habsburg, considerat inamic.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai, urmează refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale, mai apoi, neacordarea azilului în Elveția, Argentina, deloc prietenoasă sub Peron și, în final, Statele Unite ale Americii, care o primesc. Iar la 52 de ani, autorefugiul său la mânăstire, pe calea deschisă ei de Domnul, cum singură mărturisește: „Aceasta este unica și singura cale deschisă pentru mine… răspunsul la orice fel de îndoiala stă în chiar cuvintele Domnului Nostru Isus Christos: ‘Ce-i aceasta pentru tine? Urmează-mă!’. Așa voi face! Așa să mă ajute Dumnezeu! Facă-se voia Ta!

Dar tot acest parcurs a fost unul exemplar, a fost traiectoria unei luptătoare. Ileana, Principesa de Romania s-a luptat pentru alții, a fost în slujba poporului ei, în slujba celor în nevoie. A realizat spitale, cantine, școli de infirmiere, a organizat strângeri de fonduri pentru răniți, orfani, bolnavi, săraci, cei mai puțin norocoși decât ea, care era fiica unui Rege important, Ferdinand Întregitorul și a unei Regine de excepție, Regina Maria a României.

Felul în care a trăit această fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria arată cât de bine și-a înțeles menirea în lume, cât de devotată a fost poporului român, dar și cât de mult L-a iubit pe Hristos, încât, de la vârsta de 52 de ani, în exilul american, a devenit monahie cu numele de maica Alexandra.

Spectacol de tip one woman show

Emoția puternică a acestei vieți a fost adusă pe scenă de Liana Ceterchi, într-un spectacol de tip one woman show. Momente din viața de copil, în vremea refugiului la Iași al Familiei Regale în anii Primului Război Mondial, moartea fratelui mai mic Mircea, propria nuntă de la Sinaia cu prințul Anton de Habsburg, aducerea pe lume a celor șase copii, activitatea de soră pe front, moartea mamei sale, șicanele făcute de fratele său, Carol al II-lea, îndepărtarea de România sa dragă odată cu venirea comuniștilor la putere, exilul care a urmat după 1948, la abdicarea Regelui Mihai, intrarea în viața monahală. Toate acestea sunt atât de sugestiv și convingător puse în scenă, încât piesa de teatru se transformă într-o veritabiă lecție de istorie.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă