Spectacole pe Cascada Niagara

0
132

NiagaraMarea cascadă Niagara, la frontiera dintre SUA şi Canada, e formată de râul cu acelaşi nume care uneşte lacul Erie cu lacul Ontario. Are două braţe: casacada din SUA (323 m lăţime, 51 m înălţime) şi cea canadiană (917 m lăţime şi 48 m înălţime), în formă de potcoave. Deşi nu deţine nici un record printre cascade, e totuşi cea mai mult vizitată an de an, datorită, în primul rând accesibilităţii sale şi amenajărilor cu caracter turistic. Apoi şi cu prilejul unor spectacole de atracţie ce sunt organizate uneori aici.

Apele tumultoase au atras, de-a lungul ultimilor 150 de ani, diferiţi oameni temerari care au încercat  să realizeze aici fapte îndrăzneţe , de mare atractivitate, cum au fost traversarea cascadei, în lăţime, pe deasupra, mergând pe un cablu de sârmă, ori parcurgerea cursului periculor al apelor în cădere cu diferite mijloace: barcă, vestă de salvare, buroi….

Dar, din păcate, mulţi dintre cei ce au riscat au plătit sfidarea cu viaţa. Au fost însă şi unii care au reuşit!

Astfel, în 1859, artistul de circ francez Blondin, în vârstă de 26 de ani, a fost primul om care a izbutit să traverseze Niagara, mergând de-a lungul unui cablu de sârmă gros de 7 cm, ce ajungea la numai 15 m deasupra apei învolburate. El ţinea în mână cunoscuta prăjină de circ, care permite menţinerea echilibrului.

La scurt timp după prima reuşită, în luna septembrie a aceluiaşi an, în fața a 400.000 de spectarori entuziasmaţi şi înfioraţi, el a izbutit să repete traversarea pe sârmă, dar de data aceasta purtând un om aşezat pe umeri. Din cauza unei greşeli a coechipierului, cei doi au căzut. Dar Blondin a reușit să se agaţe cu mâinile de cablu, iar partenerul s-a prins de picioarele lui.

După reaşezarea în poziţia iniţială, calea a fost parcursă cu bine până la capăt, sporind celebritatea acrobatului. Periculosul spectacol a fost repetat de mai multe ori de Blondin, care a adus uneori variaţii ale numărului, cum a fost aceea când a parcurs cablul cu picioarele introduse în nişte coşuri tronconice împletite din crengi.

Printre atracţiile crude şi condamnabile organizate în apele cascadei, a fost şi cea a lansării unei ambarcaţii pe care fuseseră încărcate diferite specii de animale. Vasul s-a sfărâmat în cădere, iar din naufragiu s-au salvat doar patru gâşte albe.

Printre succese merită amintită şi fapta tânărului poliţist american Kendall care, câţiva ani mai târziu, a reuşi să parcurgă apele în cădere, fiind încins peste bust cu o vestă de salvare, alcătuită din plăci de plută, construită de el.

Cu toate că vesta s-a dovedit a fi salvatoare, Kendall n-a mai repetat niciodată experienţa, conins probabil, de adevărul zicalei: “ulciorul nu merge de multe ori la apă”

“Magazinul Curiozităţilor Lumii”, Claudiu Vodă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here