Spectacolul “Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990”, la Teatrul LUNI

0
93

DSC00156Spectacolul “Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990”, de Mihaela Michailov & David Schwartz, care se va juca în cadrul Platformei de Teatru Politic 2015, va fi prezentat miercuri, la ora 19,30, la Teatrul LUNI de la Green Hours, anunţă criticul de teatru Ionuţ Sociu, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, intrarea la toate spectacolele va fi gratuită şi toate evenimentele vor include discuţii cu publicul.

Potrivit sursei citate, spectacolul “reactivează în conştiinţa publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicaţi în evenimente”, proiectul având “la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisă, rapoarte ale diferitelor instituţii şi organizaţii, dezbateri, discuţii publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din Bucureşti, din 13-15 iunie 1990”.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral şi educaţional care îşi propune să arhiveze, să documenteze şi să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru şi ateliere, istorii marginalizate şi ignorate adesea de sisteme care îşi produc propriile naraţiuni de legitimare, pentru a-şi justifica pactul cu “istoria convenabilă”, menţionează comunicatul.

În cadrul Platformei de Teatru Politic 2015 vor avea loc următoarele activităţi: un atelier de teatru-forum, pornind de la principiile şi metodele dezvoltate de Augusto Boal, la care vor participa artiştii implicaţi în proiect, proiect coordonat de artistul norvegian Morten Bruun, şi care se va încheia cu o prezentare publică performativă; un atelier de teatru-forum, realizat împreună cu elevi ai Colegiului Naţional Bilingv “George Coşbuc” din Bucureşti, în cadrul căruia vor fi explorate metode de teatru-forum, cu accent pe dimensiunea politică şi pe auto-organizarea elevilor pornind de la metoda respectivă şi o stagiune de teatru politic, desfăşurată pe întreg parcursul anului 2015.

Stagiunea va cuprinde o serie de reprezentaţii ale unor spectacole pe teme majore ale istoriei recente, marginalizate în discursul public: Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990, Nu ne-am născut în locul potrivit, Sub Pământ – Valea Jiului după 1989.

Programul va mai include reprezentaţii ale spectacolelor comunitare Post-Scriptum şi Corp la Corp, realizate de echipa proiectului VÂRSTA4; producţia a două spectacole noi de teatru politic şi un turneu naţional de teatru politic în cadrul căruia cele două spectacole produse în cadrul Platformei vor fi itinerate în patru oraşe din ţară: Galaţi, Iaşi, Craiova, Timişoara.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here