Speologi din toată Europa se adună în Caraş Severin

0
331

6Ediţia a IX-a a EuroSpeleoForum va fi organizată, de joi până duminică, de Federaţia Română de Speologie(FRS), în zona Băile Herculane – Cazanele Dunării, informează un comunicat al FRS.

Evenimentul, organizat sub egida Federaţiei Europene de Speologie, integrează turism şi explorări speologice, Congresul Naţional de Speologie-ediţia a 42-a, expoziţii, Simpozionul European de Expediţii, Simpozionul de Protecţie EuroSpeleo, Festivalul de Film EuroSpeleo Image’In, Simpozionul Salvaspeo EuroSpeleo, dar şi demonstraţii practice de salvare subterană şi subacvatică.

Patrimoniul speologic

Potrivit organizatorilor, patrimoniul speologic al României, unul dintre cele mai impresionante din Europa, poate avea un rol important în dezvoltarea de destinaţii turistice, integrându-se cu peisajul, cultura şi tradiţiile locale şi contribuind astfel la promovarea ariilor naţionale protejate.

La Euroforumul speologic din acest an, sunt înregistraţi peste 400 de participanţi din ţări europene, dar şi din Brazilia sau Indonezia, dornici să-şi prezinte descoperirile de excepţie şi să cunoască România.

Situaţii cu risc maxim

Demonstraţii de intervenţii în situaţii cu risc maxim vor fi realizate pe parcursul zilei de joi în Peştera Ponicova, începând cu ora 10:00, şi în lacul de baraj Băile Herculane din Valea Cernei, de la ora 17:00. Demonstraţiile sunt organizate de Salvaspeo România – CORSA, cu participarea internaţională a unor salvatori din Bulgaria, Croaţia, Franţa, Ungaria, Polonia, Slovenia şi cu suportul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD.

Printre motivele pentru care Federaţia Română de Speologie a câştigat dreptul de a organiza acest eveniment european se numără atracţia pe care o reprezintă România ca destinaţie speologică, aniversarea de către speologii români a 20 de ani de organizare a mişcării speologice în Federaţia Română de Speologie şi valoarea de excepţie a zonei alese, spun organizatorii.

“Cizma speologului”

Din dorinţa de a stimula exprimarea artistică în cadrul mişcării, EuroSpeleoForumul din anul acesta va găzdui şi o secţiune dedicată artei EuroSpeleo, Art Festival, care va include o expoziţie de pictură pe teme speologice, două concursuri tematice, două workshopuri şi un concurs de creativitate şi design vestimentar. A doua temă de concurs este ‘Speleo Artist’ şi este deschisă tuturor celor care vor să prezinte lucrări artistice cu temă speologică.

În cadrul manifestărilor se va organiza şi un concurs de creaţie vestimentară şi hand-made, al cărui subiect principal va fi “Cizma speologului”. Participanţii au ocazia de a transforma cizme de cauciuc vechi, prin demonstraţii de creativitate, în opere de artă.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here