Spor la ceaiuri si la sanatate!

Sanatatea este cea mai scumpa avere a omului

0
113
Papadia- Sanatate
Papadia- Sanatate

Sanatatea este cea mai scumpa avere a omului

Sanatatea este mai de pret decat orice bogatie pe lumea asta. Cand omul are sanatate, buna dispozitie si tonus bun, toate ii merg din plin si vede lumea cu alti ochi. De multe ori m-am intrebat cum se leaga buna dispozitie si sanatatea emotionala de  starea de sanatate a corpului.

Eu cred ca se leaga foarte bine, avand in vedere ca un om care este optimist din fire, este mult mai intarit si la trup, iar asa cum se spune si in popor, un om trist are multe de tras. Cineva drag mie imi spunea ca omul este propriul lui doctor. Ceea ce mananca si bea este propria doctorie si darul pe care si-l face siesi, mai mult decat orice dar.

Va prezint mai jos, cateva ceaiuri care sunt foarte folositoare pentru bolile de ficat, un important organ ce se spune ca este laboratorul corpului uman.

Armurariul

Plantele medicinale sunt o sursă sigură şi la îndemână în  sanatate. Amurariul, anghinarea, frunzele de măslin şi păpădia protejează funcţiile hepatice de ameninţările de zi cu zi, oferind soluţii pentru ieşirea organismului din starea de oboseală continuă.
Având un conţinut bogat în silimarină, aminoacizi, lipide şi acid fumaric, amurariul este indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale ficatului si  hepatitelor acute sau cronice.
Armurariul- Sanatate
Anghinarea- Sanatate
Anghinarea- Sanatate

Anghinarea este cunoscută pentru facilitarea digestiei prin secreţia biliară, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden. Datorită conţinutului bogat în didepside, anghinarea ajută la reducerea colesterolului în organism. Aceasta  stimulează ficatul să secrete suc biliar şi contribuie la regenerarea celulelor hepatice, fiind şi un bun diuretic pentru sanatate. De asemenea aceasta planta este mult apreciata in bucatariile lumii. Eu am intalnit-o si pe meleaguri italiene, unde italienii o consuma cu ulei de masline, in stil meridional.

Cât despre frunzele de maslin sunt deosebite pentru că înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali. Acesta împiedică depunerea colesterolului rău pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor.

De asemenea, proprietăţile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului. Apoi ajută şi stimuleaza digestia reglând totodată şi tensiunea arterială.

Papadia este un tonic general de mare valoare si probabil un diuretic si tonic hepatic cu cea mai mare aplicabilitate.

Foarte eficienta este infuzia, pe care o obtii din 2 lingurite de planta uscata la 250 ml de apa, lasi preparatul la infuzat 10 minute. Strecori si bei de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale.

Catina:– sucul  proaspat il obtii prin zdrobirea fructelor proaspat culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat.

Sunatoarea este utila in hepatita cronica si acuta. Datorita substantelor active, ea reduce ritmul de evolutie al bolii, ajuta la tinerea sub control a tensiunilor emotionale. Si mai ales protejeaza ficatul de procesele distructive.

Ionela Moldovanu