Spovedania

0
105

SpovedaniaSpovedania este cerută de Biserică pentru ca omul să-și descopere umbra ascunsă.

Spovedania este cerută de Biserică pentru ca omul să-și descopere rănile sufletului, pe care le ascunde printr-o sănătate aparentă.

Spovedania este cerută de Biserică pentru ca omul să-și descopere slăbiciunea, pe care și-o ascunde sub masca puterii.

Spovedania este cerută de Biserică pentru ca omul să-și verse puroiul otrăvitor al sufletului, pe care-l oblojește cu străine miresme.

Spovedania este cerută de Biserică pentru ca omul care joacă rolul unui chipeș viteaz să se descopere drept ghebos; de altfel precum se și arată lui însuși a fi.

Nimeni nu se duce la doctor ca să se laude cu sănătatea, ci ca să descopere unde-i locul putred al sănătă‏ii sale. La fel, nimeni nu merge la duhovnic ca să se laude cu dreptatea sa; el merge ca să descopere un cusur primejdios al dreptă‏ii sale.

Când omul trece pragul doctorului, el lasă toată mândria înaintea ușii, pentru ca s-o ia din nou la întoarcerea printre oameni. Când omul merge la spovedanie, trebuie să-și lase toată mândria înaintea ușilor bisericii.

Fericit va fi de și-o va uita acolo la întoarcerea printre oameni. Să dea Domnul ca la ieșirea din biserică să schimbe bastonul, și în locul mândriei să ia smerenia ca sprijinitor în viaț‏ă.

Sfântul Nicolae Velimirovici Episcopul Ohridei şi Jicei; “Gânduri despre bine şi rău”, Editura Predania, Bucureşti, 2009