Spre mântuire, precum sfinţii !

0
89

icoana bizantinaPărintele Arsenie Papacioc, fiind întrebat despre răbdarea ispitelor, a spus: “Dacă ar şti cât de mult ne ajută la mântuire, diavolul ar fi mai puţin ispititor.” Acest cuvânt pune mai bine în lumina cuvântul Sfântului Efrem Şirul, despre cei care se mântuiesc, amintit mai sus: “Unii, prin luptă lui, se încununează… prin amărăciunea lui, veselia vieţii celei veşnice o dobândesc… prin desăvârşită neagoniseala, cu lesnire pe dânsul îl biruiesc… celor ce-L doresc pe Dumnezeu din tot sufletul lor, războiul sau ca un nimic se socoteşte…”

Diavolul nu trebuie să ne dezvolte ura nici măcar faţă de el. Urându-l tot mai mult pe diavol, inima noastră se va întări în această ura, pe care, mai apoi, riscăm să o îndreptăm în direcţii greşite, adică spre păcătoşi, mai mult decât spre păcat. Sfântul Siluan Athonitul ajunsese să simtă milă până şi faţă de diavol, că făptura a lui Dumnezeu înstrăinata pentru totdeauna de El. Deci, să nu-l uram, să nu-l iubim, ci să să nu-i acordăm nici cea mai mică atenţie.

Doar iubindu-L pe Dumnezeu “cu toată inima, cu tot sufletul, cu tot cugetul şi din toată puterea” putem să nu-i mai acordăm diavolului nici cea mai mică atenţie. Tot aşa, iubirea şi teamă de a nu păcătui înaintea lui Dumnezeu vor alunga toată frică de diavol şi de lucrarile-minciunile lui.

Sfinţii erau luptaţi de diavoli mai mult şi mai direct decât noi deoarece pe ei nu putea să îi îndepărteze altfel de frică de Dumnezeu. Deci, urmând sfinţilor, cu cât îl vom iubi mai mult pe Dumnezeu, cu atât nu ne va mai interesa persoana diavolului, indiferent de ispitele şi înfricoşările pe care ni le aruncă înainte, pe calea spre mântuire.

Sursa: Manastirea Prislop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here