Spune-mi cine eşti, ca să-ţi spun ce ai: personalitatea poate dicta starea de sănătate

0
112

caracter_sanatatePrivim lumea prin „ochelarii“ personalităţii noastre: dacă suntem mai melancolici, vom evalua un pic mai trist societatea, iar dacă suntem deschişi către experienţe noi, lumea va părea mai aventuroasă. Mai nou, un studiu sugerează că personalitatea poate avea un impact şi asupra stării tale de sănătate.

Persoanele conştiincioase pot avea un risc scăzut de probleme de sănătate, comparativ cu cele care sunt mai nervoase, spune un nou studiu efectuat de americani. Personalitatea fiecăruia poate fi un indicator al sănătăţii pe termen lung, sunt de părere cercetătorii.

Echipa de cercetători de la Universitatea Duke şi de la Centrul Medical asociat acestei universităţi susţine că trăsăturile personalităţii pot fi evaluate de un medic pentru ca, apoi, „să se poată dezvolta un plan de prevenire a problemelor de sănătate personalizat care va da naştere, pe termen lung, unei stări mai bune de sănătate“, notează cercetătorul-şef Salomon Israel.

În cadrul cercetării s-au examinat cele cinci principale trăsături ale personalităţii: extrovertitul, conştiinciosul, agreabilul, nevroticul şi cel deschis la experienţe noi. Studiul a inclus 1.037 de persoane din Noua Zeelandă care s-au născut între 1972-1973 şi care au fost urmărite de cercetători până când au împlinit 38 de ani.

La vârsta de 26 de ani, personalităţile participanţilor au fost evaluate cu ajutorul unor apropiaţi care le atribuiau una dintre cele cinci trăsături principale. Personalitatea le-a fost evaluată, din nou, la 32 de ani, dar, în acest punct, au fost evaluaţi de un profesionist. Aceşti specialişti nu au fost puşi la curent cu tipul de personalitate stabilit de apropiaţii subiecţilor, însă evaluarea lor s-a potrivit cu cea anterioară, notează „Huffington Post“.

Apoi, participanţii au fost supuşi unui examen medical la vârsta de 38 de ani, verificându-li-se tensiunea sanguină, funcţionarea rinichilor şi a ficatului, gradul de inflamare vasculară, starea plămânilor şi a inimii şi bolile parodontale.

Cercetătorii au descoperit legături între tipul de personalitate şi starea de sănătate la vârsta de 38 de ani. Doar 18% din participanţii „conştiincioşi“ la studiu au avut probleme de sănătate, cum ar fi inflamare vasculară, hipertensiune, probleme cu greutatea şi colesterol mărit, comparativ cu 45% din cei mai puţin conştiincioşi oameni.

Interesant a fost că cercetătorii n-au descoperit nicio legătură între nevrotici (care în studiile anterioare au demonstrat o stare de sănătate destul de proastă) şi probleme de sănătate. Totuşi, nevroticii au fost mai înclinaţi să se subevalueze, considerându-se mai bolnavi decât erau.

„Deşi am demonstrat că evaluările personalităţii făcute de observatori pot prezice starea viitoare de sănătate, nu excludem potenţialul auto-evaluării în oferirea de concluzii la fel de valoroase. Asta, cu toate că asociaţia dintre nevrotici şi evaluarea mai proastă a stării de sănătate este mai proeminentă“, notează studiul publicat în „Jurnalul Personalităţii şi Psihologiei Sociale“.

Cu privire la nevrotici, în special, cercetări anterioare au demonstrat că există aşa-numitul „nevrotism sănătos“. În timp ce nevroticii sunt, de obicei, asociaţi cu îngrijorarea, cu schimbarea bruscă a dispoziţiei şi cu nervozitatea, cercetătorii Centrului Medical al Universităţii Rochester au descoperit că oamenii care înregistrează trăsături definitorii nevrotice, dar şi conştiincioase sunt mai înclinaţi să evalueze consecinţele mai bine şi chiar au niveluri ale biomarkerilor de inflamare mai scăzute.

Sursa: m.adevarul.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here