Squash. Știați că…?

0
97

SQUASHSquash a fost inventat la Școala Harrow în jurul anului 1830, împrumutând stilurile diferitelor sporturi cu racheta practicate până la acea vreme. Cu timpul s-a extins și la alte școli și a devenit un sport internațional. Primele terenuri de squash din acea școală erau destul de periculoase deoarece erau în apropierea conductelor de apă, a coșurilor de fum și a traverselor. În scurt timp conducerea școlii a aprobat construirea a patru noi terenuri exterioare de squash. Materialul preferat pentru mingile de squash a fost cauciucul natural, iar studenții și-au modificat rachetele pentru a avea o întindere mai mică.

Squash este un sport jucat pe un teren închis, între patru pereți, practicat de două persoane (joc de simplu) sau de patru persoane (joc de dublu) care folosesc rachete pentru a lovi o minge de cauciuc. Jucătorii trebuie să lovească pe rând mingea în perete astfel încât aceasta să cadă pe suprefețele de joc din încăpere, scrie Agerpres.

Folosirea rachetei de joc este împrumutată de la tenis, ce datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea, deși stilul de joc este direct descendent din jocul de ”racquets” care are originea în Anglia. În jocul de ”racquets” se folosea un perete în loc de a trece mingea peste un fileu.

Rachetele s-au schimbat mult, asemenea celor de tenis. La început erau realizate din lemn laminat, iar în anii ’80 au fost schimbate cu rachete noi din materiale mai ușoare, bazate pe carbon (precum grafitul) cu adiții de componente precum kevlar, bor sau titan. Cordajele din intestine naturale au fost și ele înlocuite cu cele sintetice.

În secolul al XIX-lea sportul a câștigat popularitate, multe școli, cluburi și chiar persoane private construind terenuri de squash, dar fără a avea un standard la dimensiuni. Primul teren de squash din America de Nord a fost construit în anul 1884 la Școala St. Paul din Concord, New Hampshire. În anul 1904, în Philadelphia, a luat naștere prima asociație națională de squash din lume denumită United States Squash Racquets Association (USSRA), astăzi cunoscută ca US Squash. În anul 1907 Asociația Tennis, Racquets & Fives a întrunit un comitet care a pus la punct standardele pentru squash. A mai durat până în anul 1923, când Royal Automobile Club a găzduit o întâlnire pentru a discuta regulile și standardele sportului și încă cinci ani până a fost formată Squash Racquets Association și a pus bazele standardelor jocului de squash în Marea Britanie.

Sportul s-a extins în SUA și Canada și mai apoi pe tot globul, astăzi fiind un sport recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic și este în așteptarea unui răspuns pentru a deveni unul dintre sporturile olimpice la următoarele jocuri. În anul 2003, revista ”Forbes” a numit squash-ul ca fiind cel mai sănătos sport.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here