Starea de mahmureală – ce este de făcut

0
524

mahmureala“Nu am să mai beau niciodată!” Aşa spun toţi cei care la un moment dat s-au trezit cu o năucitoare durere de cap şi cu stomacul învârtindu-se ca o cuvă de maşină de spălat. Primul sfat este că, dacă vă vine să vomitaţi, faceţi-o. Aceasta este o modalitate prin care organismul elimină toxinele. Dacă nu puteţi supravieţui fără un calmant, atunci alegeţi aspirina. Evitaţi paracetamolul deoarece vă poate afecta ficatul în cazul în care aţi băut. Pentru a reduce groaznica durere de cap, încercaţi unul dintre remediile de mai jos. Cât despre decizia atât de curajoasă… ei, bine, dacă mai beţi totuşi vreodată, puteţi face câteva lucruri pentru a limita impactul alcoolului asupra organismului dumneavoastră.

Ce este în neregulă

Aţi băut un pic cam mult seara trecută şi v-aţi trezit cu o stare puternică de mahmureală. Capul vă doare. Sunteţi ud de transpiraţie. Vă este greaţă. Poate vă simţiţi chiar epuizat şi anxios. Ce se întâmplă? Alcoolul pe care l-aţi consumat v-a deshidratat şi v-a lăsat fără minerale. De asemenea, a determinat dilataţia vaselor de sânge cerebrale; din acest motiv, aveţi durerea ele cap. în sfârşit, alcoolul creşte aciditatea sângelui (o tulburare numită acidoză), care provoacă greaţa şi transpiraţia.

Primul pas către o ameliorare rapidă

-Imediat ce vă treziţi, beţi două pahare mari cu apă pentru a con -tracara deshidratarea.

-Beţi şi un pahar mare cu suc de grepfrut, portocale sau roşii.

Sucul de fructe conţine carbohidratul simplu fructoză, care accelerează metabolizarea alcoolului.

-Dacă sunteţi consumator de cafea, beţi una sau două căni cât mai repede. Cofeina este un vasoconstrictor, adică micşorează diametrul vaselor de sânge cerebrale dilatate. Trebuie doar să nu exageraţi. Ca şi alcoolul, cofeina este un diuretic, şi dacă beţi prea multă, vă veţi deshidrata şi mai mult.

Kudzu este un remediu tradiţional chinezesc pentru intoxicaţia cu alcool, luat de obicei sub forma ceaiului „de a doua zi”. Puteţi cumpăra tinctură de kudzu de la unele magazine de produse naturiste, deşi este destul de greu de găsit. Puteţi cumpăra şi de pe Internet, dar asta ar însemna să cumpăraţi cu anticipaţie… Respectaţi dozarea de pe prospectul pachetului.

Snackuri pentru recuperare

-Odată ce aţi trecut peste senzaţia de greaţă, preparaţi-vă un castron de supă de pui. Aceasta va înlocui cantităţile de sare şi potasiu pe care organismul le-a pierdut atunci când aţi băut.

-Un milkshake de banane reprezintă o metodă foarte bună pentru a înlocui potasiul şi alte nutrimente pierdute în acea noapte de beţie. Amestecaţi 1/2 cană de lapte cu o banană şi două linguriţe de miere într-un blender. Banana este o sursă bună de potasiu, care se pierde prin urină, iar mierea este bogată în fructoză.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Chiar şi fară tratament, starea de mahmureală ar trebui să nu dureze mai mult de 24 de ore. Dacă după o zi vă simţiţi tot rău, sunaţi-vă medicul. Bineînţeles, dacă nu puteţi să vă amintiţi ce s-a întâmplat atunci când aţi băut, sau dacă suferiţi de mahmureală destul de des, s-ar putea să aveţi o problemă cu alcoolul. Mergeţi la medic pentru a putea discuta ce opţiuni de tratament aveţi.

Dacă vă simţiţi în stare, mâncaţi o masă uşoară – fructe proaspete, pâine prăjită şi miere. Fructele şi mierea sunt surse bune de fructo-ză. Lăsaţi ouăle şi baconul pentru altă dată.

Ajutor homeopat

-Remediul homeopat nux vomica este considerat un antidot pentru starea de mahmureală provocată de consumul excesiv de alcool. Dizolvaţi pe limbă trei până la cinci granule de diluţie 30C la fiecare patru ore.

Puneţi-vă în mişcare

-Deşi instinctul vă spune să staţi în pat, o să vă simţiţi mai bine dacă faceţi o plimbare scurtă sau ieşiţi la o alergare. Astfel, veţi mări secreţia de endorfine, analgezicele naturale ale organismului. Consumul crescut de alcool reduce cantităţile de endorfine din organism.

Puterea profilaxiei

-Dacă mergeţi la un eveniment social unde se va consuma alcool, mâncaţi ceva înainte – ideal ceva puţin mai gras. Substanţele grase căptuşesc intestinele, încetinind absorbţia alcoolului, iar absorbţia lentă înseamnă şanse mai reduse de beţie – şi o şansă mai mică de apariţie a stării de mahmureală a doua zi.

-În cazul în care consumaţi băuturi spirtoase, alegeţi votca sau ginul în loc de whisky, rom sau brandy, şi vinul alb în loc de cel roşu. Băuturile spirtoase limpezi, cum este votca, nu conţin congeneri – compuşi naturali care contribuie la apariţia senzaţiei de greaţă şi durerii de cap de a doua zi. Vinul alb conţine mai puţini congeneri decât cel roşu.

-Beţi încet. Organismul metabolizează alcoolul într-un ritm con -stant de aproximativ 30 ml pe oră. Dacă îi acordaţi organismului ceva mai mult timp să îl metabolizeze, la creier va ajunge mai puţin alcool.

-Alternaţi băuturile alcoolice cu apă minerală, suc de fructe şi alte băuturi fară alcool.

-Evitaţi şampania şi orice alte băuturi alcoolice carbogazoase (gin tonic şi rom cu cola, de exemplu). Acidul face ca alcoolul să ajungă în sânge mai rapid.

Poveşti de adormit copiii

Dramaturgul englez din secolul al XVI-lea John Heywood a sugerat că cea mai bună modalitate de revenire din mahmureală este să „muşcaţi câinele care v-a muşcat” – adică să încercaţi o altă băutură alcoolică. Ideea este inspirată din noţiunea greşită că puteţi să vindecaţi o rană provocată de muşcătura unui câine rupând un fir de păr de la animalul care v-a muşcat şi punându-l pe rană. Din nefericire, sfatul nu este bun pentru niciuna dintre probleme. Consumul de băuturi alcoolice pentru a scăpa de mahmureală nu va face decât să amâne sau să prelungeascăstarea proastă pe care o aveţi.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here