Starea de recunoștință și sănătatea

0
216

recunostintaCând ați aratat ultima dată recunostinta pentru dată pentru oamenii, evenimentele, experiențele, și lucrurile de care vă bucurați în fiecare zi?

Honoré de Balzac spunea că recunostinta este memoria inimii.

Recunostinta este o practică care dezvoltă optimismul; este benefică pentru sănătate; ne ajută să creăm relații armonioase, și mai presus de toate, recunoștința ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu.

Dacă e să definim recunostinta, putem spune că este un act de apreciere intenționat pentru ceea ce ești sau pentru cei pe care-i ai alături, un act de acceptare sau confirmare pentru ceea ce viața îți oferă, potrivit publicației online MindBodyGreen.

Am adunat, așadar, o parte din beneficii, pe care le are practicarea recunoștinței asupra stării de sănătate fizice și psihice, motive să învățăm să practicăm mai des recunostinta.

Recunostinta:

Vindecă inima

Un studiu din 1995, publicat în Jurnalul American de Cardiologie a arătat că aprecierea și emoțiile pozitive sunt legate de modificări ale ritmului cardiac. Practicarea recunoștinței poate fi benefică în tratamentul hipertensiunii; în reducerea riscului de moarte subită la pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă și boli coronariene.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Recunoștința este legată de optimism, care la rândul lui, spun oamenii de știință, stimulează sistemul imunitar. Conform WebMD, o echipă de cercetători de la Universitatea din Utah a demonstrat că studenții optimiști aveau un număr mai mare de celule sanguine care întăresc sistemul imunitar și protejează organismul.

Reduce depresia

Opt studii diferite au constatat că manifestarea recunoștinței reduce sentimentele asociate depresiei. Se pare că efectele acesteia încep să se vadă în momentul în care oamenii aleg să gândească pozitiv și să privească dintr-o perspectivă pozitivă situațiile și evenimentele din viața de zi cu zi.

Te calmează

Recunostinta reduce anxietatea și poate fi de ajutor celor ce suferă de afecțiuni severe precum tulburări de stres post-traumatic. S-a constatat că practicarea recunoștinței, reduce stressul și induce o stare de relaxare benefică.

Îmbunătățește calitatea somnului

Potrivit unui studiu, publicat în revista Psychology Today, persoanele care și-au petrecut 15 minute să noteze pentru ce sunt recunoscători într-un jurnal, înainte de culcare, au adormit mai repede și au avut parte de un somn mai profund și mai odihnitor.

Dr. Michael McCullough, Universitatea din Miami și Dr. Robert Emmons, Universitatea din California, sunt doi cercetători cunoscuți pentru studiile lor privind efectele pe care le are practicarea recunoștinței asupra sănătății. Studiile lor au arătat că aprecierea manifestată în mod regulat și deliberat; exprimarea autentică a recunoștinței îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea.

Dar cercetările au constatat că practicarea recunoștinței stimulează și atașamentul față de valorile spirituale. Exprimarea recunoștinței față de Dumnezeu înseamnă credință, iubire și speranță; este un răspuns pe care îl dăm la pentru binefacerile primite de la El.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here