Statele Unite se orientează către centrale solare care stochează și energie electrică

0
250

O astfel de centrală a fost instalată pe un masiv teren de panouri solare lângă Phoenix, produce electricitate până la 280 de MW – suficient pentru a alimenta 70.000 de gospodării.

Solana_altaCea mai mare unitate de servicii publice, Serviciului Public Arizona (APS), va achiziționa toata energia electrică produsă de centrala solară timp de 30 de ani printr-un contract de achiziție semnat cu Abengoa Solar, firma care construit campul de panouri. Acest proiect, finanțat în parte de catre un departament de garantare a împrumuturilor din domeniul energiei, este prima centrală solară pe scară largă cu sistem de stocare a energiei termice.

Prin utilizarea de sare topită în stocarea energiei termice, centrala poate continua să producă abur, care pune în mișcare o turbină și astfel poate furniza energie electrică timp de șase ore, fără utilizarea concomitentă a câmpului de panouri solare. Câmpul acoperă aproximativ 5000 de metri pătrați și are aproximativ 3.200 de oglinzi parabolice ca și colectoare. Fiecare colector este de aproximativ 25 de metri lățime, 500 de metri lungime și 10 metri înălțime. Centrala solară Solana va genera energie ”curată” pentru a alimenta 70.000 de gospodării și va preveni emisia în atmosferă a aproximativ o jumătate de milion de tone de CO2 în fiecare an, potrivit Abengoa Solar. Construcția fabricii a creat peste 2.000 de locuri de muncă și un lanț național de aprovizionare care se va extinde peste 165 de companii din 29 de state.

Sistemul de stocare a energiei este considerat un punct de cotitură pentru energia regenerabilă, fiind și o demonstrație concretă că energia solară poate fi stocată și distribuită la cerere. Construirea câmpului Solana a început în 2010. Aici se folosesc oglinzi cu formă parabolică, instalate pe structuri mobile, care urmaresc soarele și captează căldura din mișcare. Această căldură este utilizată pentru transformarea apei în abur, care este mai apoi utilizat pentru a alimenta o turbină cu abur convențional. Fiind capabilă de a stoca astfel energia, instalația poate să continue distribuția energiei când soarele asfințește sau este vreme rea. “Distribuția elimină, de asemenea, problemele de intermitență ale altor surse regenerabile cum ar fi: energia eoliană și panourile fotovoltaice, conferind stabilitate rețelei și sporind astfel valoarea energiei generate.”

Abengoa plănuiește să mai construiască astfel de centrale în SUA , Africa de Sud, Spania și Emiratele Arabe Unite, cu o capacitate totală de 810 MW.

Sursa: computerworld.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here