Staţiunea Techirghiol, legenda lui Techir

0
513

Techirghiol este un oraş în extremitatea de sud-est a României (jud. Constanţa). El este situat pe malul lacului Techirghiol (12 km pătraţi, adâncime de 10-15 m), la 16 km de oraşul Constanţa, aproape de Marea Neagră.

TechirghiolLegenda formării acestui oraş spune că un bătrân olog şi orb, pe nume Techir, a ajuns odată cu măgarul său, din greşeală, în mâlul acestui lac.

S-a chinuit bătrânul ore în şir să iasă din noroiul mirositor. Bidiviul încăpăţânat nici că voia să se mişte, mâlul acela exercitând o tainică atracţie asupra sa. Mare a fost însă mirarea şi bucuria bătrânului când, ieşind din lac, şi-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou o geană de lumină, iar picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înţeleptul său bidiviu – plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră; corpul său parcă trăia o nouă tinereţe. Aflându-se despre această vindecare, puhoi de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scăldându-se şi ungându-se cu nămol pentru a-şi găsi tămăduire. Şi câte minuni nu se petrec acolo – ologii încep din nou să meargă, oasele înţepenite îşi redobândesc tinereţea, femeile îşi recapătă fertilitatea, iar bolnavii de piept îşi găsesc tămăduirea.

Regimul climatic în zona Techirghiol este de tip continental – marin.

Aceasta se datorează circulaţiei vestice a aerului peste care se suprapune influenţa Mării Negre. Clima marină excitantă, cu veri fierbinţi (temperatura medie în iulie depăşeşte 23°C), cu numeroase zile însorite (o medie de 25 de zile însorite într-o lună, soarele strălucind 10-12 ore pe zi), ierni blânde cu ninsori slabe (temperatura medie în ianuarie: – 0, 5°C). Temperatura medie anuală este de 11,2°C, iar precipitaţiile însumează mai puţin de 400 mm anual. Briza marină se resimte aici mult mai puţin decât pe ţărmul mării; în schimb briza lacului se face simţită din plin.

În anii ‘20 erau oaspeţi permanenţi vara, Cezar Petrescu, Tudor Arghezi cu familiile.

Ionel Teodoreanu şi-a scris o parte însemnată din romanele lui la Techirghiol, unde de asemenea, era vara cu familia.

Ca factori naturali de cură putem enumera: apa sărată, concentrată a lacului Techirghio!; apa mării; nămol sapropelic extras din lacul Techirghiol; bioclimat excitant-solicitant, de stepă, cu influenţe marine.

In afară de Lacul Techirghiol, cu nămolul său vindecător, oraşul Techirgior este binecuvântat cu existenta uneia dintre cele mai frumoase şi mai liniştite locuri sacre din ţară. La Mănăstirea Sfânta Maria, unde a slujit si a fost îngropat Părintele Arsenie Papacioc. El a fost unul dintre cei mai mari duhovnici români. Mănăstirea Sfânta Maria se află pe strada Ovidiu, la numărul 5.

Cules de Alina Magdici

Sursa i-tour.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here