STUDIU: Persoanele care stau mai mult în picioare sunt mai longevive

0
158
V-ați întrebat vreodată cum reacționează organismul dumneavoastră atunci când lucrați stând în picioare?

in picioareMunca în picioare pentru perioade lungi de timp pe suprafeţe dure cauzează disconfort datorită presiunii pe care sistemul musculo-scheletal şi în primul rând picioarele o suportă şi faptului că muşchii picioarelor rămân contractaţi şi statici, fluxul de sânge e redus şi sângele se acumulează în picioare, făcând inima să pompeze mai tare, reliefează cercetătorii europeni.

Raportul dintre timpul petrecut în pozițiile șezând și în picioare influențează riscul de mortalitate prematură. Aceasta, îndeosebi din cauze cardiovasculare.

˶Știind că majoritatea oamenilor stau așezați o mare parte a zilei, cercetători americani s-au întrebat dacă înlocuirea perioadelor când stăm în poziția șezând cu unele în care să fim în picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematură˝.

Un număr de aproximativ 17.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani au participat la acest studiu.

Datele care au fost culese pentru realizarea acestui studiu sunt:  timpul zilnic petrecut în picioare; consumul de alcool și fumatul, practicarea unei activități fizice etc.

De asemenea, s-a luat în considerare și numărul de decese — mortalitatea globală (din orice cauză); cea de origine cardiovasculară și cea din cauza cancerului.

“S-a demonstrat clar că viața sedentară are efecte negative asupra sănătății. Exercițiile fizice, chiar moderate, sunt benefice”, spune dr. Rodi Courie de la Journal International de Medecine.

Nivelul mortalității în perioada de observație scade odată cu creșterea timpului petrecut în picioare. Acest lucru este valabil pentru mortalitatea generală și cea din cauze cardiovasculare, dar nu și pentru cancer, arată rezultatele studiului.

Dr. Courie opinează că “persoanele sedentare trebuie să încerce pe cât posibil să realizeze în picioare unele activități pe care în mod normal le îndeplinesc din poziția șezând. Birotica propune deja câteva soluții în acest sens, cum ar fi mesele și birourile adaptate. Foarte utile sunt și ridicarea de la birou și efectuarea câtorva pași cel puțin o dată pe oră”.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here