Doi români călătoresc în jurul lumii fluturând tricolorul – descoperiri uluitoare în ţările vizitate

0
82

Ştefan MarinescuUn cuplu format din tineri români, Ştefan Marinescu şi Mihaela Noroc, vor să ducă la bun sfârşit un plan măreţ: să plimbe tricolorul în jurul Pământului. În ultimele patru luni, ei au reuşit să străbată 12 ţări din Europa şi din Asia.

Scopul celor doi este să promoveze imaginea României în locurile în care ajung, călătoria fiind inspirată din povestea lui Dumitru Dan, un roman care a făcut acelaşi lucru în urmă cu 90 de ani, scrie Adevărul.

Primele ţări pe care le-au vizitat Ştefan, de 31 de ani, şi Mihaela, de 28 de ani, au fost Ucraina şi Polonia. Cei doi au fost impresionaţi în mod deosebit de Lituania, în special de capitala Vilnius.

“Oamenii sunt mai sobri ca în Polonia, iar pe strada observăm tot felul de lucruri ciudate. Un restaurant chinezesc se numeşte Tokyo, opera arata ca o sală de sport”, a povestit Ştefan.

Ei au fost surprinşi să descopere că în mijlocul oraşului există o republică ce şi-a proclamat independenta faţă de restul ţării, explicând că Uzupis este un fel de cartier al capitalei Vilnius, în care locuiesc mai ales intelectuali şi artişti.

“Aceştia, sătui de corupţia şi incompetenta politicienilor, şi-au creat un stat idilic. Au propria constituţie, propriile alegeri şi o armată de 11 oameni. Sigur, iniţiativa lor e mai degrabă satirica, tara neexistând cu adevărat decât pe plan simbolic”, a spus Ştefan.

La Stockholm, Ştefan şi Mihaela au fost impresionaţi de metrou.

Apoi au ajuns în Letonia şi în Suedia, unde au vizitat capitala Stockholm, fluturând, că peste tot, steagul României. Aici, Ştefan şi Mihaela au fost impresionaţi de metrou. “Plăteşti mult ca să intri, dar ai ce vedea. Multe staţii par desprinse din filmele ştiinţifico-fantastice şi fiecare perete e o mostră de creativitate”, susţin ei.

Au ajuns şi în Finlanda, Estonia şi Rusia, unde au constatat o situaţie inedită. Graniţa dintre ultimele două trece chiar prin mijlocul unui oraş. “Punctul de frontieră se afla pur şi simplu în mijlocul unui oraş. O anomalie post sovietică a făcut ca după căderea comunismului jumătate din localitate să devină estona şi jumătate rusească. Practic, la blocul din colţ eşti în Uniunea Europeană, iar la casa de peste drum te afli în imensa Rusie”, a precizat Ştefan.

Ruşii, înnebuniţi după jocul mima

Cei doi au povestit că au fost primiţi de ruşi cu foarte multă căldură, ajungând în locuri precum Sankt Petersburg, Moscova sau Kazan, unde localnicii le-au mărturisit că nu prea le place frigul. În plus, romanii au descoperit că ruşii sunt înnebuniţi după jocul mima.

“Le place la nebunie acel joc în care cineva mimează, iar ceilalţi trebuie să ghicească. Noi, în România, îl jucăm când eram mici, dar aici, în Rusia, nu cunoaşte vârsta (…) Ruşii sunt printre cei mai sinceri oameni pe care i-am văzut vreodată. Dacă vor să plângă, încep să plângă în mijlocul străzii de faţă cu necunoscuţi. (…) Dacă te plac, te vor trata cu căldură şi bunătate, ca pe un prieten vechi şi apropiat. Dacă nu te plac, aşteaptă-te la nesimţire şi impoliteţe”, a dezvăluit Ştefan.

După Rusia, cuplul a ajuns în Georgia, Turcia, Iran şi Uzbekistan, iar călătoria lor va continua până în vara anului viitor. Ştefan şi Mihaela se folosesc de sistemul CouchSurfing pentru cazare, ei fiind găzduiţi de oamenii din ţările pe care le vizitează.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here