Cum se cântăreşte un dinozaur?

0
203

Stegosaurus era un dinozaur din familia Stegosauridae, care a trăit în perioada Jurasicului. Anticul animal poate fi uşor de recunoscut datorită unui şir de de plăci osoase ascuţite de-a lungul coloanei vertebrale sale. În ciuda dimensiunilor sale impresionante, stegosaurus, avea un creier de mărimea unei nuci, care cântărea între 70 şi 80 grame.

dinozaur StegosaurusMuzeul de Istorie Naturală din Londra a achiziţionat recent scheletul unui specimen, complet în proporţie de 80% şi a determinat greutatea corporală a acestuia ca fiind de aproximativ 1,6 tone, transmite BBC NEWS.

Dar, specimenul – poreclit “Sophie”, avea, conform specialiştilor, doar șase sau şapte când a murit. Dacă acesta ar fi ajuns la maturitate, greutatea lui ar fi fost considerabil mai mare. Cu toate acestea, înțelegerea masei acestui animal este un punct cheie pentru deblocarea altor informaţii referitoare la aceste specimene.

Dr. Charlotte Brassey

Dr. Charlotte Brassey paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală este şi autorul unei lucrări publicate în Biology Letters. Acolo detaliază aspecte legate de greutatea lui Sophie. În cadrul unui interviu pentru BBC acesta a declarat că “dacă vrem să aflăm cât de repede aleargau aceste animale, trebuie să ştim ce greutate aveau; dacă vrem să afirmăm ceva despre metabolismul lor, trebuie iarăşi, să ştim ce greutate aveau.“

Specimenul Stegosaurus

Specimenul Stegosaurus stenops, în vârstă de 150 de milioane de ani, fost cumpărat în 2013. Apoi a fost expus la una dintre intrările principale ale celebrul muzeu din Londra.

În mod tradiţional specialiştii estimează greutatea unui dinozaur utilizând un raport între circumferința femurului şi humerusului (partea superioară a brațului). Această relație este bine stabilită la speciile moderne şi este estrem de utilă în cazul speciilor de animale extincte, dar la care au fost conservate părţi din sistemul osos.

Cu toate acestea, în cazul nostru, Sophie este excepțională, pentru că în cea mai mare parte sistemul osos este aproape complet.

Specialistul dr. Brassey şi-a petrecut ultimul an digitalizând întregul schelet şi creând modele 3D ale acestuia. Aceste modele pot fi importate într-un program de proiectare  asistat de calculator. Inginerii pot adăuga în jurul scheletului muşchi, pentru a realiza o schiţă completă şi a determina astfel masa corporală.

Muzeul Smithsonian din Washington D.C are un specimen adult

Această metodă de lucru a produs o estimare apropiată de cea obţinută cu metoda tradițională, ţinându-se cont de moartea juvenilă a lui Sophie.

Muzeul Smithsonian din Washington D.C are, de asemenea, un specimen adult care, potrivit estimărilor, ar fi avut o greutate de peste trei tone.

În prezent, specialiştii muzeului din Londra continuă investigaţiile asupra lui Sophie. Ei speră să publice o serie de noi descoperiri în anii următori.

Întrebarea cheie asupra speciei din care face parte Sophie este utilitatea plăcilor osoase de pe spate. Cu toate că unii oameni de ştiinţă speculează că ar fi putut fi o armă defensivă utilă şi alţii sunt de părere că acestea ar fi putut acţiona ca un dispozitiv de răcire, pentru a-l proteja de căldura excesivă, noile investigaţii ar putea găsi răspunsul corect la această întrebare.

Tradus de Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here