Stephen Hawking: “Dacă vă simtiţi ca şi cum v-aţi afla într-o gaură neagră, nu disperaţi, puteţi ieşi din ea”

0
367

9f5ea2de45Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking, cunoscut mai ales datorită studiilor sale privind găurile negre şi originea universului şi-a prezentat noua sa teorie privind găurile negre, într-o conferinţă ţinută la Stockholm, la Kth Royal Institute of Technology. Contrar credinței că nimic nu scapă dintr-o gaură neagră, Hawking susţine că se poate ieşi. Ba mai mult, se poate ieși eventual în alt univers.

“Dacă simţiţi că vă aflaţi într-o gaură neagră nu disperaţi. Mai există o posibiltate de a ieşi din ea”, a spus el amuzat în timpul prelegerii. Astrofizicianul a explicat că a descoperit un mecanism “prin intermediul căruia informatiile reuşesc să găsească o cale de ieşire din gaura neagră”.

În conferinţa de la Stockholm, Stephen Hawking a subliniat conceptul cunoscut sub numele de paradoxul informaţiei găurii negre, iar teorii sale arată că găurile negre emit anumite radiaţii care ar disipa energia aceleiaşi găuri, până la dispariţia acesteia. Paradoxul este următorul: ce rămâne din materia aflată în interiorul găurii negre? Dispare şi ea?

Fizicienii consideră că aceste informaţii nu se pierd complet, iar celbrul astrofizician a explicat: “Eu cred că particulele care intră într-o gaură neagră îşi lasă urma informaţiilor pe care le deţin. Iar atunci când, odată cu fenomenul radiaţiei, particulele ies din nou afară, iau cu ele şi informaţiile, pe care le conservă”.

Drept urmare, particulele care intră în gaura neagră lasă urme ale treceri pe graniţă (event horizon) și atunci când ies, fenomen numit radiaţia Hawking, particulele deţin o parte din acea informaţie cu care au intrat, însă într-o formă haotică, inutilizabilă.

Potrivit lui Hawking, informaţiile care intră în găurile nere pot să se transforme în două moduri: ori rămân ca un fel de holograme pe marginea gaurii negre, ori găsesc o cale de ieşire spre un univers alternativ.

“Gaura neagră ar avea nevoie să crească și făcând asta îşi sapă o trecere într-un alt univers. Însă nu se mai poate întoarce la universul din care provine. Sensul acestei conferinţe este că găurile negre nu sunt atât de negre cum ni le-am imaginat noi până astăzi. Nu sunt acele închisori eterne. Ceva ceva poate ieşi, ajungând eventual într-un alt univers”, a sublinat, în final, Stephen Hawking.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here