Știați că… a treia ţară din lume ca mărime este China?

0
61

A treia ţară din lume ca mărime este China, cu cea mai mare populaţie. Aproape un sfert din locuitorii Terrei trăiesc în China.
China este una dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii. Numele ei vine de la o veche familie conducătoare chineză, numită Qin (se pronunţă Ch’in). Chinezii îşi numesc ţara Zhongguo, care înseamnă „pământul din mijloc”. Cei 1,2 miliarde de cetăţeni sunt conduşi de unul dintre puţinele guverne comuniste rămase în lume.

Suprafaţă: 9.596.960 km²

Populaţie: 1.250.000.000 loc.

Capitala: Beijing

Limba: chineză (dialectul mandarin)

Moneda: yuan

Panda uriaş trăieşte în pădurile de bambus din China centrală şi vestică. Au supravieţuit atât de puţini, încât au devenit un simbol universal pentru conservarea faunei.

Natura Chinei

Bicicleta este principalul mijloc de transport pentru chinezi. În fiecare an, aici se fabrică peste 17 milioane de biciclete.

Bariere naturale

China se întinde în jumătatea estică a Asiei, fiind despărţită de vecinii ei prin bariere naturale, formate din deşerturi şi munţi. Deşertul Gobi, care acoperă 1.300.000 km2, cuprinde graniţa Chinei cu Mongolia. Cei mai înalţi munţi de pe Pământ, Himalaya, se ridică la peste 8.000 m şi se întind de-a lungul graniţei cu India, Bhutan şi Nepal. Fluviul Chang jiang (Yangtze) este cel mai lung din Asia. Curge din Podişul Tibet până în Marea Chinei de Est, separând regiunile sudice, umede şi calde, de nordul rece şi uscat.

Marele Zid Chinezesc

Unul din primele mari imperii ale Chinei a fost condus de dinastia Qin. Primul împărat Qin, Shi Huangdi a venit la tron în 221 î.Hr. El a ordonat construirea Marelui Zid. ca protecţie împotriva invadatorilor din nord. Întinzându-se pe 346 km, zidul a fost construit prin unirea mai multor ziduri mici, care au fost construite mai demult. Zidul a fost reconstruit de mai multe ori.

O mare parte a zidului actual a fost construit în timpul dinastiei Ming (1368-1644).

Vegetaţia cuprinde specii variate, de la bambus şi alte plante subtropicale, în sud, până la păduri de conifere, în nord.

Multe plante de grădină, comune în toată lumea, provin din China, de exemplu planta căţărătoare wisteria. Mare parte a ţării fiind acoperită de munţi şi deşerturi, pădurile au fost tăiate pentru a face loc satelor şi drumurilor. Acest fapt a redus habitatul animalelor, precum tigrul (care este şi vânat) şi panda uriaş, care au devenit foarte rare în sălbăticie.

China, un popor de fermieri

Modurile tradiţionale de viaţă sunt încă răspândite în multe părţi ale Chinei, Aici, pescarii folosesc păsări numite cormorani pentru a pescui. Ei leagă o funie în jurul gâtului păsării pentru a o împiedica să înghită peştele prins.
Cam 70% din populaţie lucrează pământul. Multe ferme sunt colective, oamenii lucrând împreună şi împărţind recolta între ei şi guvern. Culturi importante sunt cele de orez, principala sursă de hrană din sud, şi de grâu, folosit pentru fabricarea pâinii şi a tăiţeilor, în nord. Orzul, ceaiul, legumele, soia şi bumbacul sunt de asemenea cultivate şi mulţi fermieri cresc porci, raţe şi găini.

Dezvoltarea industrială

Industria chineză s-a dezvoltat rapid în ultimii 40 de ani. Fabricile chineze produc utilaje, echipament de transport, îmbrăcăminte, electrocasnice. Shanghai este principalul centru industrial. În 1997, Hong Kong, pe atunci colonie britanică şi centru industrial şi financiar bogat, a fost returnat Chinei.

Scrierea cu hieroglife

Peste 90% din locuitori sunt chinezi Han, originari din nordul Chinei. Principalul dialect este cel mandarin, însă sunt vorbite multe alte dialecte. Scrierea chineză nu foloseşte un alfabet. Ea foloseşte simboluri numite hieroglife, care semnifică cuvinte sau idei, nu litere.

China, filozofie şi familie

Confucianismul este principala religie chineză, de peste 2000 de ani. Ea propovăduieşte respectul pentru părinţi şi strămoşi şi a influenţat puternic viaţa familială din China. La un moment dat, mai multe generaţii ale aceleiaşi familii trăiau în aceeaşi casă. Astăzi, într-un efort de a reduce creşterea populaţiei, guvernul recompensează familiile cu un singur copil prin acordarea cu prioritate de locuinţă şi îngrijire medicală. Acest fapt a dus la micşorarea numărului de membri ai unei familii.

 

Prepararea mâncării la o tonetă stradală. Orezul, tăiţeii şi legumele sunt principalele ingrediente folosite în bucătăria chineză.

 

Shanghai este cel mai mare oraş al Chinei, cu 13.400.000 locuitori. Este de asemenea şi principalul centru industrial chinez.

Conduşi de dinastii

Timp de mii de ani, China a fost un imperiu condus de împăraţi din familii regale succesive, numite dinastii. Chinezii au multe invenţii importante, inclusiv hârtia, cerneala, mătasea, tiparul şi praful de puşcă. China a rămas izolată de restul lumii până în sec. al XlX-lea, când puterile străine au forţat-o să-şi deschidă graniţele pentru comerţ. în 1912, conducerea dinastiilor a luat sfârşit, iar ţara a devenit republică.

Conducerea comunistă

În 1949, China a ales un guvern comunist şi a fost denumită Republica Populară Chineză, sub conducerea lui Mao Zedong. Legile sale au produs schimbări mari în toate aspectele vieţii, ajungând sub controlul statului, iar populaţiei i s-a restrâns libertatea.

Acest om practică exerciţii tradiţionale care dezvoltă atât mintea, cât şi corpul. Numit wushu”, acest exerciţiu este o străveche artă marţială chineză.

China astăzi

De la moartea lui Mao, în 1976, guvernul a încurajat reforma economică şi comerţul cu alte ţări. Tot mai mulţi oameni s-au mutat în oraşe, atraşi de locurile de muncă din fabrici şi de nivelul mai ridicat de trai. însă schimbările politice sunt limitate, în 1989, peste 1000 de studenţi protestatari au fost omorâţi în Piaţa Tiananmen din Beijing.

Agricultorii îşi aduc produsele pentru a le vinde într-o piaţă din China sudică. Fermierii au trei recolte pe an, două de orez şi una de legume.

 

Enciclopedia copiilor

 

Articole asemănătoare găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here