Știați că… Africa de Sud este în cea mai mare parte un vast platou ?

0
73

Africa de Sud este în cea mai mare parte un vast platou, situat la 1.200 m deasupra nivelului mării și ocupă cel mai sudic capăt sau punct al continentului african.

Suprafaţă: 1.221.037 km²
Populaţie: 42.327 458 loc.
Capitala: Pretoria
Limbi: africana şi engleza
Moneda: rand.

Podişurile înalte şi netede sunt înconjurate de regiuni joase de coastă, cu pământ fertil, variind ca lăţime între 55-240 km. Munţii Drakensberg (Scorpiei) ating 3657 m înălţime. La nord, râul Limpopo marchează majoritatea graniţei de nord a ţării. Celălalt regat muntos, Lesotho, este în întregime înconjurat de teritoriul sud-african. Clima este uscată şi însorită, cca 17°C în medie.

Munţii Drakensberg formează o linie lungă de culmi ascuțite, de la care înaltul platou central al Africii de Sud coboară spre terenurile joase din zona coastei.


Pentru mulţi vizitatori, primul contact cu Africa de Sud este Cape Town, având în spate dramaticele culmi ale Munţilor Table, localitate situată în capătul sudic al ţării.

Deșert, păşuni si terenuri

În nord, deşertul Kalahari se întinde în ţara vecină Botswana. Mare parte a platoului central este ocupată de o păşune aspră numită Highveld (stepă înaltă). Middleveld-ul (stepa centrală) din partea de nord-vest este mai adecvat creşterii animalelor decât recoltelor, căci e un sol sărac, datorită eroziunii şi precipitaţiilor reduse. În nord-estul platoului este bazinul Transvaal, unde fermierii cultivă citrice, porumb şi tutun. În bazinul acoperit cu arbuşti ţepoşi al Transvaalului trăiesc elefanţi, lei, leoparzi şi mari cirezi de antilope şi zebre, protejate în Parcul Naţional Kruger.

Apartheidul a forţat mulţi negri să locuiască în întinse mahalale sau districte, cum este Soweto – cea mai mare zonă rezidenţială a negrilor din Africa de Sud.

Resurse preţioase

Africa de Sud e bogată în resurse naturale, mai ales minerale. Exportă mai multe diamante decât orice altă ţară. E cea mai mare producătoare de aur, platină, crom şi magneziu, din lume. Are mari rezerve de gaze, cărbune, cupru, fier, azbest, argint, nichel şi uraniu. Este cea mai industrializată ţară a Africii şi poate una din cele mai bogate naţiuni ale lumii. Are suficiente recolte pentru a-şi asigura necesarul de grâne şi carne, iar un sfert din bogăţia sa provine din industrii: chimică, textilă şi constructoare de maşini.

Politica de apartheid

De pe urma bogăţiei de resurse naturale a Africii de Sud a beneficiat doar o minoritate a populaţiei. Aceasta datorită introducerii în 1950, de către guvernul alb, a politicii de apartheid (separare), care a separat negrii de albi şi a refuzat negrilor drepturi egale. Deoarece negrii constituiau aproape trei pătrimi din populaţia ţării, prin introducerea acestui regim, milioane de oameni au fost aruncaţi într-o sărăcie abjectă. Multe alte ţări au protestat împotriva cruzimii apartheidului şi au impus sancţiuni care limitau comerţul Africii de Sud dincolo de ocean.

Consecinţele apartheidului

Procesul de apartheid a început să decadă în 1990, sub preşedinţia lui F.W. de Klerk. În 1994 s-au desfăşurat primele alegeri multirasiale, aducând la putere guvernul majorităţii negre. Deşi aceasta a adus o înflorire a egalităţii, noua democraţie are de înfruntat probleme enorme: 2 mil. de copii nu au nici un fel de educaţie; 1/2 din populaţia ţării trăieşte în locuinţe fără electricitate; 12 mil. necesită alimentare cu apă potabilă şi 1/3 din populaţie nu are loc de muncă. Marea discrepanţă dintre săraci şi bogaţi creează o problemă majoră a violentelor crime de stradă.

Alegerile din 1994 au adus la putere Congresul Naţional African (CNA), condus de Nelson Mandela. Între 1964 şi 1990, Mandela a fost închis din cauza opoziţiei sale faţă de regimul de apartheid.

Luptând pentru teritoriu


Primii sud-africani au fost popoarele san şi khoi. Cam din anul 300, vorbitori ai limbii bantu, cum ar fl zuluşii, xhosa şi sesotho s-au mutat în regiune. Din 1652, pe mare au sosit colonişti olandezi, urmaţi în curând de alţi europeni. În 1806, britanicii au preluat conducerea zonelor de coastă, unde se aşezaseră fermierii olandezi (numiţi buri sau afrikaneri). Pentru a-şi păstra independenţa şi a pretinde noi terenuri, burii au făcut o „Mare Mutare” în interior, în 1834-1838, timp în care au fondat Transvaalul şi Statul Liber Portocaliu. Descoperirea aurului şi diamantelor pe teritoriul burilor a dus la două războaie între buri şi britanici. Ultima înfrângere a burilor în anul 1902 a dus la formarea unei Africi de Sud unite, în anul 1910.

Planuri de viitor

Populaţia Africii de Sud este 77,4% neagră, 12,2% albă, 8% de descendenţă mixtă şi 2,4% asiatică. Guvernul intenţionează să construiască o societate „curcubeu”, în care toţi oamenii să poată trăi în armonie. Sărbătorile populare ale Africii de Sud celebrează drepturile omului, familia, libertatea, muncitorii, tineretul, femeile, moştenirea, reconcilierea şi bunăvoinţa.

Una dintre populaţiile principale ale Africii de Sud este zulus. Ei numără aproape 7 milioane şi locuiesc mai ales în provincia Natal.

Enciclopedia copiilor

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here