Africa este al doilea continent ca mărime şi acoperă o cincime din uscatul Terrei. Include 53 de ţări, dintre care şase sunt insule.
Cel mai cald continent, Africa, are păduri tropicale şi zone ierboase cu copaci rari, numite savane, care sunt populate de o mare varietate de animale sălbatice. O treime din Africa e acoperită de Sahara, cel mai mare deşert de pe Pământ.
Fierbinte şi arid
Pentru că Ecuatorul trece prin Africa, o mare parte din continent are temperaturi foarte ridicate. Cea mai ridicată temperatură la umbră s-a înregistrat în Libia, în anul 1932, de 58°C la umbră. Teritoriul aflat la cele două tropice, de o parte şi de alta a Ecuatorului, tânjeşte după ploaie şi mai mult de jumătate din Africa are mai puţin de 500 mm de ploaie pe an.
Pădurile ecuatoriale şi savana
În unele regiuni, în jurul Ecuatorului, în Africa Centrală şi de Vest, unde ploile sunt dese, cresc păduri ecuatoriale. În Monrovia, capitala Liberiei, cantitatea de ploaie pe an este de 5140 mm. Între pădurile ecuatoriale şi deşert sunt zone imense de savană tropicală. Savana are climă aridă, cu anotimpuri secetoase şi ploioase.
Parcul tradiţional Chobe din Botswana are turme de elefanţi şi impala. Multe ţări africane au alocat mari porţiuni de pământ rezervaţiilor naturale.
Urcuşuri şi coborâşuri
O mare parte din Africa e formată din platouri, zone netede de pământ, cu mult peste nivelul mării. Platoul din Africa de Est este întrerupt de doi vulcani inactivi – Muntele Kenya şi Muntele Kilimandjaro din Tanzania – şi de Marele Rift. Riftul este o lungă spărtură în scoarţa Pământului, care începe din Mozambic, trece prin Africa de Est, Marea Roşie şi până în Asia de Sud-Vest. În vale s-au format râuri. Printre atracţiile Africii se numără Nilul, cel mai lung râu din lume şi cel mai mare lac din lume, lacul Tanganyika, care se întinde pe 620 km lungime.
Date cheie
• Suprafaţă: 30.246.000 km²
• Populaţie: 750.000.000 loc
• Număr de ţări: 53
• Cea mai mare tară: Sudan (2.505.813 km²)
• Cea mai mică ţară:Seychelles (176 km²)
• Cel mai înalt punct: Muntele Kilimandjaro (5895 m)
• Cel mai mare lac: Lacul Victoria (69.484 km²)
• Cel mai lung râu: Nil (6673 km).
Tuareg este un popor nomad, care populează o mare parte din deşertul Sahara. Unii încă mai străbat deşertul cu cămile dresate să care bunuri, cum ar fi curmale şi sare.
Regnul animal
Legendă
1. Gambia
2. Guineea-Bissau
3. Sierra Leone
4. Ghana
5. Togo
6. Benin
7. Guineea Ecuatorială
8. Lesotho
9. Swaziland
10. Malawi
11. Burundi
12. Ruanda
13. Djibouti
14. Mauritius
15. Sahara Occidentală (Maroc).
Gorile, cimpanzei, maimuţe, leoparzi, cameleoni şi o varietate de păsări trăiesc în pădurile ecuatoriale ale Africii, iar în lacurile şi râurile savanelor se scaldă crocodili şi hipopotami. Elefanţi, antilope, girafe, niglau şi zebre pasc alături de carnivore temute, ca leul sau ghepardul. O mare parte din viaţa sălbatică este ameninţată, pentru că omul distruge habitatele naturale ale Africii. Multe sunt protejate în Parcuri Naţionale.
Culturi și minerale
Ceaiul, cacao, bumbacul, bananele, cafeaua, alunele, cauciucul şi zahărul sunt cele mai importante culturi ale Africii.
Oameni și limbaje
Mulţi africani trăiesc în sate tribale cu propriile lor culturi. Doar la sud de Sahara se vorbesc mai mult de 1000 de limbi. Graniţele dintre state nu țin cont de diferenţele tribale şi într-o singură ţară pot exista mai multe grupuri tribale.
Poporul din Tahoua, Nigeria, construieşte colibe de trestie din materiale accesibile. Colibe ca aceasta sunt tipice regiunii Sahel, o zonă ierboasă, uscată, aflată la marginea Saharei.
Credinţe religioase
Populaţia care trăieşte în Africa de Nord este în mare parte arabă şi berberă, vorbind limba arabă şi urmând religia islamică. Ţările din Africa de Sud sunt populate în majoritate de negri. Deşi cei mai mulţi sunt musulmani sau creştini, credinţele locale încă mai există şi mai mult de un sfert din populaţia Africii le urmează.
Perioada timpurie
Mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că Africa este continentul pe care omul a evoluat acum două sau patru milioane de ani, dar se ştie prea puţin despre această perioadă. Acum 10.000 de ani, Sahara avea o climă umedă şi mulţi oameni locuiau aici, vânau animale, culegeau plante pentru mâncare şi mai târziu cultivau cereale şi păstoreau vite.
Egiptul și Islamul Antic
În jurul anului 3100 î.Hr., Egiptul Antic – o mare civilizaţie – s-a format în nordul Africii din Egiptul superior şi cel inferior. S-a dezvoltat pe teritoriul fertil al Nilului, până în anul 30 î.Hr., când a devenit parte a Imperiului Roman. În secolul al Vll-lea, arabii au cucerit Africa de Nord şi au convertit poporul egiptean şi vecinii săi la islamism.
Mari imperii
Timp de multe secole, oamenii din afara Africii cunoşteau puţine lucruri despre continentul de la sud de Sahara. Între anii 1100 şi 1500, arabii care făceau negoţ cu aur, fildeş şi sclavi au adus veşti despre mari imperii aflate în vestul Africii, ca Ghana, Mali, Benin, Songhai şi Kanem. În imperiile Ife şi Benin se tăceau frumoase sculpturi de bronz, care sunt foarte valoroase acum. Imperii au apărut de asemenea în sud, de exemplu uriaşul oraş de piatră al Marelui Zimbabwe. Veştile despre bogăţiile Africii au atras curiozitatea europenilor.
Poporul masai din Africa de Est este unul dintre multele grupuri tribale care trăiesc în Africa.
E un popor nomad; ei cresc vite şi vânează animale sălbatice.
Şerpii care ies din nările personajului reprezintă convingerea că cei cu puteri magice puteau elibera şerpi pentru a-şi distruge cu ajutorul lor duşmanii. Arta benină a fost foarte admirată pentru sculpturile sale.
Cucerirea unui continent
Exploratorii portughezi au fost primii europeni care au realizat harta coastelor Africii. În 1498, exploratorul Vasco da Gama a înconjurat Africa de Sud pentru a ajunge în India. Mai târziu şi alţii au navigat spre Africa de Est. Portughezii au fost primii europeni care au exportat sclavi din Africa vestică, un comerţ ce va continua până în secolul al XlX-lea.
Influența europeană
Olandezii au ocupat în sec. al XVII-lea multe din porturile comerciale ale portughezilor şi în 1652 ei s-au stabilit la Cape Town, care a devenit o parte a Africii de Sud. La sfârşitul secolului al XIX-lea, aproape toată Africa era condusă de puteri europene.
** Aproape două treimi din populaţia Africii trăieşte in sate. În unele părţi pieţele sunt pline de produse proaspete, dar în altele, seceta, sărăcia şi războaiele civile au dus la hrană insuficientă, răspândind foametea.
Independența
Dominaţia străină, colonială a continuat până în 1950, când coloniile au început să-şi câştige independenţa. La începutul anilor ’70, majoritatea ţărilor erau independente, dar problemele economice cauzate de sărăcie şi rivalităţile etnice au dus la instabilitate. Organizaţia Africii Unite (OAU), înfiinţată în 1963, promovează dezvoltarea economică şi cooperarea politică, culturală pe continent.
Viață grea
Două treimi dintre cele mai sărace țări din lumea întreagă se află în Africa.
Mulţi africani trăiesc în sate şi cultivă pământul. Sărăcia, bolile şi războiul din anumite părţi ale continentului duc la o rată ridicată a mortalităţii. La mijlocul anilor 1990, în Sierra Leone, Uganda sau Malawi, limita medie de viață era de 45 de ani.
Oraşe aglomerate
Deşi majoritatea africanilor trăiesc în sate, continentul are şi câteva oraşe mai aglomerate. Cairo, capitala Egiptului, e cel mai mare oraş, cu o populaţie de 6.800.000 de locuitori. Alte oraşe importante sunt in jurul porturilor, precum Cape Town in Africa de Sud, Casablanca în Maroc şi Alger în Algeria.
Fotbalul este un domeniu in care africanii își fac tot mai simțită prezenţa. Roger Miller din Camerun a fost un star al Campionatului Mondial din SUA, în 1994.
Timpul egalității
Un moment foarte important în istoria Africii l-a constituit anul 1994, când Republica Africa de Sud a devenit democratică sub conducerea lui Nelson Mandela. Acest lucru a finalizat apartheidul (prin apartheid se înţelege separarea oamenilor negri de cei albi), care, din anul 1948, a dat drepturi albilor, negând drepturile negrilor.
Harare, numit după conducătorul african Neharawe, este capitala statului Zimbabwe, în Africa de Sud. E un oraş modern, cu zgârâie-nori şi şosele cu trei benzi.
Enciclopedia copiilor