Știați că… Asia este cel mai mare continent?

0
98

Asia este cel mai mare continent. Acoperă 30% la sută din uscatul Terrei şi are o populaţie mai numeroasă decât toate celelalte continente la un loc.
Imensa suprafaţă a Asiei face ca aici să se găsească o varietate de medii naturale şi de clime. Habitatele naturale includ păduri tropicale dese, pajişti fertile, regiuni arctice şi deşerturi – calde şi reci. Primii zece munţi ca înălţime se găsesc aici, în Asia, de asemenea şi cea mai joasă zonă de uscat. Malul Mării Moarte se află la 400 m sub nivelul mării.

Graniţe naturale

Asia este separată de Europa de către Munţii Urali, la nord-vest, şi de America de Nord, prin Strâmtoarea Bering, o fâşie de apă de 88 km lăţime, în nord-est.
Marea Roşie şi Canalul Suez despart Africa de Asia la sud-vest.
Date cheie
• Suprafaţa: 44 680 718 km²
• Populaţia: 3 477.000.000 locuitori
• Număr de ţări: 48
• Cea mai mare țară: Rusia acoperă 75% din Asia
• Cea mai mică ţară: Maldive (298 km2)
• Cel mai înalt punct: Muntele Everest (8848 m)
• Cel mai întins lac: Marea Caspicâ (371 800 km)
• Cel mai lung râu: Chang Jiang (Yangtze) (6380 km)

Umed şi uscat

Zece din cele mai puternice furtuni din secolul al XX-lea au avut loc în Asia – în China, Bangladesh şi India. Musonul dinspre Oceanul Indian aduce ploi puternice în partea de sud şi de est a Asiei. Pe de altă parte, mari zone din Asia Centrală au puţine ploi şi sunt predominante deşerturile, precum Gobi.

Zonă periculoasă

Leopardul de zăpadă se găseşte în cele mai îndepărtate zone din Asia Centrală. Blana lui deschisă, cu pete, îl face să se piardă în peisaj.
Iacul este folosit în regiunile montane din Tibet (o regiune a Chinei din 1950), fiind o sursă de hrană, lapte, îmbrăcăminte şi mai e folosit şi la cărat.

Festivalul bărcilor dragon în Taiwan. La sfârşitul cursei, echipa învingătoare îşi ridică vâslele. Bărcile reprezintă un mijloc de transport larg răspândit pe râurile Asiei.

Umed şi uscat

Zece din cele mai puternice furtuni din secolul al XX-lea au avut loc în Asia – în China, Bangladesh şi India. Musonul dinspre Oceanul Indian aduce ploi puternice în partea de sud şi de est a Asiei. Pe de altă parte, mari zone din Asia Centrală au puţine ploi şi sunt predominante deşerturile, precum Gobi.

Zonă periculoasă

Pentru că Asia este aşezată la marginea faliilor din scoarţa Pământului, multe ţări asiatice, mai ales Japonia, au trăit cele mai puternice cutremure ale secolului. Coastele de est şi sud-est ale Asiei sunt de asemenea predispuse taifunurilor, furtuni violente care vin dinspre Marea Chinei.

În Filipine, în versanţii dealurilor sunt tăiate terase de pământ pentru cultivarea de orez şi cereale.

Animale în pericol

Mii de specii de animale trăiesc în Asia, în special în sud şi în sud-estul tropical. Oamenii, defrişând pădurile pentru ferme şi vânând animalele pentru blană, au pus în pericol câteva specii pe cale de dispariţie, ca marele panda, urangutanul, tigrul şi leopardul de zăpadă.

Foloasele pământului

În sudul cald şi umed, orezul este principala cultură, iar în nordul mai rece şi mai uscat, grâul, hameiul şi orzul. Condimente ca piperul şi scorţişoara au fost o sursă de bogăţie pentru India, Sri Lanka şi Indonezia, timp de secole. Alte culturi sunt cele de ceai, tutun, bumbac, zahăr, cafea, cacao, iută şi fructe. Pădurile acoperă o treime din pământul asiatic al Rusiei şi 20% din restul continentului.

Resurse naturale

Minereurile sunt printre cele mai exploatate materiale ale Asiei. Asia furnizează peste jumătate din producţia mondială de staniu. Sunt exportate în toată lumea cărbuni, gaze naturale, aluminiu şi alte metale necesare în fabrici. Continentul include cele 5 ţări cu cele mai mari rezerve de petrol: Arabia Saudită, Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Iranul.

Un mod de viaţă

În deşerturile Arabiei Saudite, Iranului şi în stepele Mongoliei şi ale ţărilor învecinate sunt multe triburi nomade (migratoare). Aceste triburi trăiesc crescând cămile, capre, oi şi cai.

 

Creşterea animalelor este cea mai comună ocupaţie pentru popoarele multor ţări asiatice, incluzând China, India şi Indonezia.

Oraşe aglomerate

În Asia, doar o persoană din cinci locuieşte la oraş, comparativ cu trei-patru în Europa şi SUA. Oricum, oraşele asiatice precum Tokio, Calcutta şi Bangkok sunt printre cele mai mari oraşe din lume.

China este cel mai mare producător de orez din lume. Orezul este cultivat în regiunile umede din sudul râului Chang Jiang, iar construcţia de nave este importantă în Japonia şi Taiwan. China are una dintre economiile care se dezvoltă cel mai rapid.

Mongolii au supravieţuit pe pământul neroditor al Asiei Centrale prin tradiţionalul păstorit. Cămilele cu două cocoaşe sunt folosite ca animale de povară.

San’a, capitala Yemenului este unul dintre cele mai frumoase oraşe islamice. Produse artizanale cum ar fi îmbrăcămintea, obiectele din piele, sticla, argila sau piatra, sunt vândute în bazarele lui.

Mari afaceri

Industria este o sursă importantă de locuri de muncă în Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan. Ea a început să se dezvolte tot mai mult în Thailanda şi Malaezia. Alte teritorii, ca Singapore şi Hong Kong, sunt importante centre financiare, în timp ce pescuitul, industria lemnului şi manufacturile sunt importante în multe ţări asiatice. Japonia este cel mai mare producător de automobile şi televizoare din lume.

Leagănul civilizaţiei

Asia a fost locul naşterii unora dintre cele mai vechi civilizaţii cunoscute ale Pământului, cum sunt Mesopotamia (astăzi Irak), China şi Valea Indus (astăzi Pakistan). Aceste teritorii aveau oraşe mari şi erau conduse de o clasă stăpânitoare mică, formată din preoţi, oficiali şi luptători. Cultura lor bogată a atras în aceeaşi măsură atât comerţul, cât şi armatele cuceritoare.

Adepţi ai budismului rugându-se în faţa unui templu din Yangon (Rangoon), capitala statului Myanmar (Burma). Cca. 85% din populaţia myanmar e budistă.

Şi acum, ca şi în anul 100 î.Hr.. se face comerţ între Asia şi Europa. Bunuri de lux, cum ar fi vaza Ming din imagine, precum şi mătăsuri şi condimente, erau transportate de-a lungul drumurilor prin Pakistan. Tadjikistan, Uzbekistan şi Kazahstan în Orientul Mijlociu, de unde erau luate de vapoare şi duse în porturile Europei. Aceste rute comerciale, folosite până în 1400, erau cunoscute sub numele de „drumul mătăsii”.

Societate multireligioasă

Asia este locul unde au apărut principalele religii ale lumii. Budismul şi hinduismul s-au răspândit în India, prin negustori şi misionari. Islamismul a fost adus din Asia, în Europa şi Africa, de către armatele cuceritoare ale mongolilor, de exemplu, în secolul al Xll-lea. Iudaismul şi creştinismul „au fost exportate” din Asia odată cu mătasea şi condimentele, în timpul romanilor.
Astăzi, toate aceste religii sunt încă bine reprezentate în Asia, însă hinduismul are cei mai mulţi adepţi.

Imperii strălucitoare

În sec. al XVI-lea, Imperiul Otoman, în Orientul Mijlociu, Imperiul Safarid, în Iran, Imperiul Mongol, în India şi Dinastia Ming, în China erau cele mai bogate şi puternice state din lume. Ele s-au îm bogăţii exportând mătase, condimente, ceramică şi bijuterii. Dar aceste bogăţii au atras exploatatorii europeni.

Ocupaţia colonială

Începând cu secolul al XlX-lea, o mare parte ale Asiei a fost colonizată de puteri europene, a căror vase cu aburi şi arme moderne le-au dat mobilitate. Coloniştii au transformat teritorii întinse din Asia în plantaţii de ceai, cafea, bumbac şi arbori de cauciuc pentru export în Europa.

Oamenii din Uzbekistan au propriile lor tradiţii şi obiceiuri, cu costume naţionale şi dansuri distincte.

Obţinerea independenţei

Ocupaţia colonială a continuat până în secolul XX, când multe colonii şi-au câştigat libertatea, creând naţiuni independente, cum ar fi India sau Iordania, în alte ţări, precum fosta Uniune Sovietică (U.R.S.S. — Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) şi China, comunismul a luat o poziţie fermă. După scindarea Uniunii Sovietice în anul 1991, republici cum sunt Kazahstan şi Tadjikistan au devenit încă o dată naţiuni independente. Industrii noi şi investiţii au ajutat la îmbunătăţirea economiei în multe dintre ţările asiatice.

 

Enciclopedia copiilor

 

Articole asemănătoare găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here